Ja, Ingrid Thunegard, rubriken i tidningen kunde ha sett annorlunda ut ”Gotländska elever har sämre betyg”, om det är intressant att fokusera på kön. Vilket det är ibland.
Du skriver vidare ”Varför inte bejaka och bekräfta flickornas ihållande studier. Den studielust tjejer tydligt står för i nutid och pojkarna ofta slarvar bort...Pojkarna åker snålskjuts...Eller ids kanske inte... etc”
Båda könen sämre
Jag tycker också att vi (sunt) ska bejaka studielust, annars kan vi få uttråkade elever. Statistiken som visar (inte bara i Sverige) att pojkar presterar sämre i skolan, innebär ju då också att vi bör uppmärksamma studieolust, eller hur?
Vi måste ställa oss frågan hur det kommer sig, att pojkar presterar sämre i det här mätbara sammanhanget. För på individen är det aldrig fel.
I Rapporten från SOU 2009:64, visas att BÅDE flickor och pojkars skolresultat har försämrats över tiden. Är inte det också intressant? Hur kommer det sig? Hur pass anpassad är skolan för dagens lärande och samhälle?
Självklart är det så, att när ett kön så tydligt utmärker sig i statistiken genom att riskera att inte få tillgodogöra sig lärande och utveckling i skolan, måste något göras, för det visar ju på att könen inte har samma möjlighet och villkor. Eller hur?
Nu handlar ju din artikel till mångt och mycket om könsmaktsordning, men innehåller samtidigt en rad mossiga uttalanden: ”Tjejer vill helt enkelt ha en framtid och förväntar sig ingen snålskjuts”. Ingrid, alla vill ha en framtid, oavsett kön.
Kvinnor har mer ångest
Och vidare: ”Att de kämpar på kan vi alla, som har flickebarn på nära håll, tydligt se och att det tar kraft. Varför kalla det ”att må dåligt” när de kämpar på för att uppnå resultat”
Ingrid, här vet vi ju att, i stöd från många forskningsrapporter, att oro och ångest är vanligare bland kvinnor än män, således även unga sådana (16-24 år). De upplever sig mer stressade och vi vet att i högpresterandet ligger också ofta en låg självkänsla i botten. Hur kan skolan hjälpa dessa unga flickor?
Dubbelarbetande kvinnor
Alexander Perski, docent och stresspsykolog visar i studier, att flickor redan i elva års ålder, har sämre självkänsla än pojkarna. Hur kan vi stödja flickorna redan i skolan, till att inte senare i livet bli dubbelarbetande utmattade kvinnor?
Till sist, betyg är i första hand ett utsållningsinstrument och inte ett mått på kunskap/lärande.