Klarar Gotland svallvågorna?

Foto: Simon Paulin

Politik2008-10-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nyliberalismen beskylls för finanskrisen. Hmm. Jag kallar mig inte för nyliberal. Men jag tycker ändå att kritiken är missriktad. Visst är bubblan och krisen ett marknadsmisslyckande. Men misslyckandet föddes inom politiken.
Ta till exempel de krisdrabbade amerikanska bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. De var först att haverera. Och de är politiska skapelser. "Affärsidén" skulle kunna sammanfattas som: "ge bolån till dem som egentligen inte har råd med det".
Kongressen röstade om förslag som skulle tvinga Fannie och Freddie att begränsa utlåningen. McCain röstade för. Obama emot. Obama tillhörde majoriteten. Förslaget föll. Fannie och Freddie kunde fortsätta blåsa upp bubblan.
Lägg till det den amerikanska centralbankens räntepolitik. "Nyliberaler" och andra varnade för att den politiken oundvikligen skulle sluta i en krasch. Varningarna hörsammades aldrig.

I Gotlands folkblad utropar Håkan Ericsson marknadens död och att det är dags för blandekonomi. Säger han blandekonomi så säger jag Snäck, Kongresshallen, Stålverk 80, varvsindustrin och så mycket vidare. Jag vill inte hävda att Ericsson inte vill oss väl men... ryyys.

Vem har kommit i ropet nuförtiden, och efterfrågas internationellt? Kommer du ihåg moderatledaren Bo Lundgren? Innan han var partiledare så var han minister i Bildtregeringen mellan 1991 och 1994, och där hade han ansvaret för hantera bankakuten och den värsta svenska finansiella krisen. Erfarenheterna från den tiden är hårdvaluta i dag och Bo Lundgren, i dag chef för Riksgälden, har plötsligt, och välförtjänt, ett stort förtroendekapital.

Även om finanskrisens svallvågor drabbar även Sverige, och även om spelbolagen erbjuder möjligheten att spela på hur Swedbanks börskurs skall utvecklas, så står Sverige betydligt bättre rustat i dag än år 1991. Det hindrar inte att varslen är många och att somliga regioner är värre drabbade än andra. I Västsverige ropar man efter stöd till fordonsindustrin och här på Gotland har nedläggningen av Nimbus fabrik i Visby, och stenindustrins osäkra framtid, lett till att Metall skall be regeringen utse en samordnare som skall arbeta för industrins framtid för ön.
Tja, i USA har kongressen givit bilindustrin lånegarantier om 165 miljarder kronor. Politiken har därigenom sänkt fordonsindustrins kreditkostnader.
Vill vi nyöppna industriakuterna i Sverige. Trots att vi inte har goda erfarenheter från förra gången det begav sig.
Om regeringen utser en samordnare så hoppas jag att han eller hon koncentrerar sig på industrins förutsättningar på Gotland, exempelvis vad transporter beträffar, snarar eän på stöd till enskilda företag. I övrigt skulle jag veta mer om hur kommunledningen ser på framtiden. För i och med regionaliseringen fick ju kommunen det regionala utvecklingsansvaret. Hur väl fungerar den regionala utvecklingsenheten, och resten av Gotlands stora näringspolitiska sektor? Den är ju nästan en "industrigren" i sig själv. Men den tjänar ju tyvärr inte sina egna pengar.