Klarar de rödgröna av sin skoluppgift?

Ska det bli "KOAGULERAD KOALITION"? Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX

Ska det bli "KOAGULERAD KOALITION"? Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX

Foto: ERIK M?RTENSSON / SCANPIX

Politik2011-11-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Av debatten att döma kan man lätt få intrycket att barn- och utbildningsförvaltningens förslag går ut på att lägga ner skolor på landsbygden och skicka eleverna till Visby. Så är det inte.

Förvaltningens kalkyler bygger i huvudsak på att elever ska byta från en landsbygdsskola till en annan. Kanske Hogrän till Roma. Kanske Vänge till Kräklingbo. Kanske Stånga till Garda och Hemse. Och så vidare. Läs mer på nyhetsplats i GA i dag.

Det är planen. Men det är inte säkert att det blir så. Av flera skäl.

För det första är föräldrarna och eleverna bångstyriga och väljer andra skolor än vad administrationen har tänkt sig. Enligt uppgift skulle exempelvis skolan i Hogrän ha 20 elever fler om inte föräldrar valt någon annan skola istället. Detta är givetvis en faktor även när man lägger ner skolor. Eleverna kanske inte hamnar där tjänstemän och politiker tror och hoppas.

För det andra är det möjligt att nya eller redan etablerade friskolor stökar till skolnedläggningar. Det har hänt förr. Tidigare i höst fick exempelvis Donnergymnasiet nej från Skolinspektionen, när man ville starta grundskola i Klintehamn. Inspektionen ansåg ansökan bristfällig och underlaget otillräckligt. Men om kommunen lägger ner det kommunala högstadiet i Klinte, så är det ju inte omöjligt att en ny ansökan får en ny bedömning från Skolinspektionen. Och skolan i Hemse får färre nya elever än man kalkylerat med.

För det tredje är det ändå folkopinionen och politiken som är det första och största hindret för planen. Det sätt på vilket de rödgröna hittills styrt Gotland skapar tvivel. Tvivel på att de, ens om de vill eller anser det nödvändigt, skulle förmå organisera om skolan och lägga ner skolor.

Lägg därtill att flera nedläggningshotade skolor ligger i socknar som är väl representerade i fullmäktige och regionalpolitiken. Det gäller exempelvis Stånga och Vänge. Det kan mycket väl påverka politikens ställningstaganden.

Under december genomför barn- och utbildningsförvaltningen fem dialogmöten i Klinte, Hemse, Lärbro, Roma och Visby. Jag anar att det kommer att bli en stötigare rundresa än under översynen Skola Gotland 2008.