Klara ut rollerna!
Wisby Strands vd, Niklas Sjöblom, har många friska synpunkter på Gotlands företagsklimat.
Foto: Bengan Zettergren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Företagen måste själva göra sin hemläxa och inte skylla på kommunen eller någon annan. Gör företagen rätt saker och rätt produkter? Jobbar man med produkt- och kompetensutveckling och marknadsföring? Synar man sin affärsidé i alla företag?
Det är bra frågor Niklas Sjöblom ställer. Han är även kritisk till hur besluten kommer fram i de många etablerade nätverken, som finns på ön. Han pekar på att besluten beror mer på relationer mellan olika individer än på sakskälen. Säkert har de många personbindningarna på vår ö bidragit till att saker har tagit ibland icke sakligt optimal vändning. Hur man löser ett sådant dilemma, utan att skapa stora personkonflikter, som leder till ännu större skada, är en utmaning för öns näringsliv.
Kommunens politiker oavsett partifärg vill hitta vägar att stimulera och sätta fart på öns företagare, så de expanderar och anställer så många som möjligt. Den borgerliga majoriteten har satsat på Tillväxt Gotland. Jag tror dess största förtjänst har varit som mötesplats mellan politiker och företagare. Man har identifierat vissa problem i relationerna mellan företagare och kommunen, men har inte kunna fixa dem fullt ut. Beroende både på politisk oförmåga och okunskap om rollfördelning och regelverk hos företagarna. Tillväxt Gotland har dock utbildat företagarna på vissa viktiga punkter.
Ansvaret för företagens utveckling måste ligga på företagarna själva. Kommunen kan inte fixa allt. Därför är det tveksamt om ytterligare ett bolag ska bildas för att stötta företagarna. Det jättestora kommunala företagarbolaget måste diskuteras mycket och länge. Skepsisen är utbredd.
Jag håller med Niklas Sjöblom om att Gotland har en stor potential till utveckling. Men då måste företagarna göra sin hemläxa och politikerna göra sin. De måste renodla sin roller och sköta dem maximalt. Och föra en nära dialog med varandra. För detta behövs knappast ett nytt bolag.