Klaga kan vara konstruktivt

Ibland måste ballonger punkteras.Foto: M Dwyer/Scanpix

Ibland måste ballonger punkteras.Foto: M Dwyer/Scanpix

Foto: MICHAEL DWYER

Politik2010-03-30 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det ska inte förnekas. Ibland känns det som det här jobbet i allt för hög grad handlar om att kritisera och gnälla. Och jag har ingen annan att skylla på. Det låter sig inte göras, när jag själv bestämmer vad som ska skrivas och vad det ska handla om.
Men ibland blir man ju påmind om varför kritik är en konstruktiv och viktig del av samhällsdebatten.

I helgen såg jag SVT:s Kobra (http://svtplay.se/t/102858/kobra) som ägnade programmet åt farorna med positivt tänkande. Det har blivit en storindustri av självhjälpsböcker, livsstilscoacher och välbetalda föreläsare.
Delar av budskapet attraherar. Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge. Men de värsta positivisternas fientliga inställning till kritik kan faktiskt vara farlig.

Den amerikanska feministen och socialisten Barbara Ehrenreich, som medverkade i Kobra, är ingen av mina åsiktsfränder. Men hon har en poäng i att det är ett problem när exempelvis en företagskultur tystar kritik och invändningar. Då kan exempelvis ett finansbolag dra på sig alldeles för många dåliga lån utan att någon protesterar. Då kan världen störtas ner i en finansiell kris. Vilket hon skriver om i boken "Smile or Die - How positive thinking fooled America and the world". (Le eller dö - hur positivt tänkande lurade Amerika och världen.)

Ehrenreich beskrev också denna obligatoriska optimism som ett instrument för social kontroll. Och vi kan faktiskt se hur det används så på Gotland. Här framhålls i alla möjliga sammanhang att "alla ska dra åt samma håll". Här ska man helst inte kritisera exempelvis Tillväxt Gotland eller arenahallsbyggen. Man ska inte kritisera kommunala varumärken. Man ska inte ha åsikter om färjetrafiken och man ska överhuvud inte yttra sig på ett sätt som skulle kunna uppfattas som ofördelaktigt av fastlänningar.

Det vore ett skadligt samhällsklimat, om alla levde efter dessa krav på rättning i ledet. Men tack och lov tror jag inte gotlänningarna i gemen anammat dessa krav. Och handen på hjärtat: Är inte de som beklagar sig över att det förekommer kritik de största gnällspikarna?