Kaukasiska moln över Östersjön

Politik2008-08-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Hur kul är det nu med rysk gas" frågade jag i går med anledning av konflikten mellan Georgien och Ryssland. Och hur klokt verkar det nu att avveckla Sveriges territoriella försvar?
Den säkerhetspolitiske experten Bo Pellnäs var inne på samma spår i en debattartikel i Svenska Dagbladet i går. Han skriver bland annat:
"De argument som Ryssland anför som motiv för sina militära insatser i Georgien, nämligen att skydda sina medborgare, skapar naturligtvis ett mått av olust. Det är just den typ av argument som skulle kunna användas vid en aggression mot de baltiska staterna."
Samtidigt konstaterar Pellnäs att Sverige, genom vår avrustning, bidragit till att destabilisera Östersjöområdet:
"Vi har alltså medvetet avhänt oss merparten av våra militära resurser, som långsiktigt skulle kunna medverka till stabilitet och fred i närområdet."

Det är inte så att Pellnäs hävdar att det föreligger något omedelbart hot. Däremot anser han att det politiska klimatet mellan Ryssland och Nato kan försämras. Nato kan komma att tvingas utgångsgruppera förband i Baltikum. (Det är inte bra att flytta in förband när en konflikt väl uppstått, då truppförflyttningar kan bidra till att eskalera konflikten.)
Och det får Pellnäs att konstatera:
"Det var en fundamental dumhet av Sverige att dra bort de militära förbanden från Gotland. Vi måste i ett långsiktigt perspektiv, månad efter månad, år efter år, markera vår vilja att försvara Gotland.
Det har ingenting med hotbilder eller den dagspolitiska situationen runt Östersjön att göra. Skulle en dag en spänningssituation uppstå i Östersjöområdet så måste vi just den dagen finnas på plats på Gotland."


För närvarande bygger vår försvarspolitik på en "väderleksprognos" som inte slagit in. Även om de mörka molnen ter sig avlägsna just nu är det inte läge att kasta paraplyet och regnkläderna.