Söndagen 15 december nåddes Sverige av chockbeskedet att nazister från Svenska Motståndsrörelsen, SMR, hade attackerat ett fredligt demonstrationståg mot antirasism i Kärrtorp.
Barnfamiljer, pensionärer, vuxna och ungdomar hade slutit upp för att gemensamt ta ställning mot en av avgrundens mest vidriga människosyner. Men tydligen gick det inte för sig. I alla fall inte för dem som demonstrationen riktade sig emot.
Snart hördes skott och smällare och stenar kastades, röken från bengaler stod tät och ut ur röken kom de. Nazisterna. Iklädda svarta munktröjor, flinandes mot dem som försökte demonstrera emot dem med diverse rop och bildande av en mänsklig mur.
Polisen var alldeles för sent ute, tyvärr. Men 26 nazister häktades, misstänka för mordförsök och våldsamt upplopp.
Statsministerkandidater
Söndag 22 december gick S-ledaren Stefan Löfven med i ett nytt tåg med motiveringen att varje människa måste vara med och dra sitt strå till stacken. Många andra ledande politiker dök också upp.
Men vad gjorde statsminister Fredrik Reinfeldt (M)? Han prioriterade istället hockeyn och frågan om reglerna skulle ändras tillbaka som de var förut. Det är uppenbart att det finns olika prioriteringar mellan våra statsminister-kandidater.
Stödde inga sanktioner
På tal om det här med moderater så twittrade utrikesminister Carl Bildt om sorgen över att Sydafrikas före detta president Nelson Mandela hade lämnat oss den 5 december.
Det paradoxala var ju bara att under Carl Bildts regeringstid under mitten av 90-talet så stödde han inte sanktionerna mot Sydafrika och apartheid-regimen. Den tidigare M-ledaren, Ulf Adelsohn, och hans riksdagsgrupp röstade dessutom emot samtliga förslag som både Olof Palme och Ingvar Carlsson (S) lade för att successivt bidra till att avskaffa den rasistiska regimen.
Det var också bland annat därför som Sverige var det första land Mandela gjorde statsbesök i efter sin fängelsevistelse, även om han sorgligt nog aldrig fick träffa Olof Palme.
Under den minnesceremoni som hölls till minne av Mandela på fotbollsstadion i Soweto närvarade många av världens stats- och regeringschefer. Såklart var vår egen statsminister inget undantag, trots sitt partis skamfyllda historia i att sitta passiva under en rasistisk regim och sedan när ledaren som enade landet går ur tiden, då är det dags att hylla honom.
Samhällsförändringar
Jag ska inte vara så elak och osmaklig att jag tänker dra likheter mellan moderater och nazister men man skulle ändå kunna säga så här att båda verkar för ett annat samhälle.
Att nazisterna vill använda våld och diktatur är en annan femma. Moderaterna vill använda skattesänkningar för att som Tage Danielsson skriver i sin berättelse om Carl-Bertil Johnson: Göra de rika knösarna ännu rikare och de fattiga satarna ännu fattigare.
Med detta vill jag tacka för ett första år som skribent på denna ledarsida. Därmed önskar jag er ett gott nytt år och så ses vi i kampen för en ny regering till valet 2014.