Kärnvapnen kan förgöra alla människor i hela världen

Politik2005-04-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Världens ögon riktas nu ännu en gång mot New York. Går det att enas om nedrustning och förhindra spridning av kärnvapen till nya länder? Hur stora är riskerna att terrorister kan få tillgång till kärnvapen?
Dessa ödesfrågor kommer att behandlas på Förenta Nationernas översynskonferens av ickespridningsfördraget, NPT, som börjar 2 maj.
Redan första maj anordnas en stor fredsdemonstration på Manhattan med krav riktade till FN-konferensen och mot president George W Bush äventyrliga kärnvapenpolitik.

Lämnat provstoppsavtalet
NPT-fördraget antogs 1968 och ratificerades 1970. Vart femte år ordnar FN en översynskonferens för att granska efterlevnaden av fördraget. 1985 beslutades att fördraget inte ska ha någon tidsbegränsning. Farhågorna är stora att årets konferens kan sluta i ett sammanbrott, utan att fördragsländerna kan enas om en slutresolution.
De ursprungliga fem kärnvapenländerna med USA i spetsen har inte uppfyllt sina förpliktelser om nedrustning enligt fördragets artikel VI.
Både USA och Ryssland moderniserar sina taktiska kärnvapenarsenaler, och de har återigen ökat betydelsen av kärnvapenkomponenten i sina säkerhetspolitiska doktriner. Under Bush första period som president har USA hoppat av det fullständiga provstoppsavtalet, CTBT.
Reaktionen bland flera andra av Förenta Nationernas medlemsländer är: Varför ska vi leva upp till fördraget, när inte kärnvapenländerna gör det? Detta gäller i synnerhet de tre s k icke-deklarerade kärnvapenländerna Indien, Israel och Pakistan som inte undertecknat fördraget, och Nordkorea som lämnade fördraget år 2003.
Den politiska debatten om och mediabevakningen av förberedelserna har varit otillräcklig denna gång.

Ickespridningsfördraget
För några veckor sedan ordnade Olof Palmes Internationella Center ett informationsmöte om konferensens huvudfrågor, där utrikesminister Laila Freivalds var huvudtalare.
- Avskräckning med kärnvapen borde tillhöra det förflutna. Det är i dag viktigare än någonsin att slå vakt om ickespridningsfördraget, sade Laila Freivalds.
På frågan om möjligheten av att hela konferensen kan komma att kapsejsa, svarade utrikesministern med en from förhoppning: Det får bara inte ske!
Översynskonferensen år 2000 beslutade om 13 steg fram till årets konferens, bl a nedrustningsåtgärder från kärnvapenländerna.
En granskningskonferens som genomfördes vid Jimmy Carters Center i Atlanta för drygt två månader sedan visade mycket klart att de 13 stegen inte uppfyllts.
NPT-fördraget innehåller särskilda förpliktelser dels för de ursprungliga kärnvapenmakterna, dels för icke-kärnvapenländerna.
Enligt artikel IV tillåts civil kärnenergi, men den får inte utnyttjas som täckmantel för att producera kärnvapen. IAEA ska kontrollera att så inte sker. Det finns farhågor att Iran på just detta sätt håller på utveckla egna kärnvapen mot fördragets föreskrifter.
Andra viktiga frågor under konferensen är om det går att få slut på produktionen av klyvbart vapenuran, att späda ut använt kärnbränsle så att det inte kan användas till nya kärnvapen, inte minst i Ryssland, och att förhindra att så kallade icke statliga aktörer - bland dem terroristgrupper - får tillgång till kärnvapen.
Laila Frievalds har sagt att Sverige kommer att spela en aktiv roll under konferensen.

Trycka på förhandlarna
Det behövs nu en avsevärt intensifierad opinionsbildning för att trycka på förhandlarna. Inte bara på Manhattan i New York första maj, utan över hela världen i många olika former.
Det yttersta målet måste fortsatt vara en fullständig eliminering av alla kärnvapen. De tjänar inget vettigt ändamål och hotar genom sin existens att kunna förgöra hela civilisationen.