Kan proposition lösa propparna?
Proppen kan vara bra. Men vägen dit är lite skum.Foto: Dan Hansson/SCANPIX
Foto: Dan Hansson/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men jag kan ju inte neka till att det väcker farhågor också. Processen fram till propositionen har varit snabb. Och den har till stora delar ägt rum utanför offentlighetens ljus. Om propositionen innehåller förändringar av färjetrafiken så är de inte djupt förankrade på Gotland.
Jag hoppas vi kan få en debatt om hur färjetrafiken kan bli bättre och om hur trafiken kan bli mer ändamålsenlig inom ramen för den statliga finansieringen. Det känns liksom mer givande än en ständig försvarsstrid mot försämringar.
En förbättring är inte bara i sig viktig för Gotlands besöksindustri, utan även för att för framtiden förankra den gemensamma statliga finansieringen av trafiken.
Det är inte bra att fastlänningar betalar helt andra priser på färjorna än vad gotlänningar gör. De höga priserna för fastlänningar blir höga trösklar för att besöka Gotland. Och om vi hävdar att färjorna är Gotlands landsväg, varför trafikerar i så fall inte alla dessa landsvägar under samma villkor?
Hur förklarar vi för folk från Skövde, Sveg och Sollentuna att de ska vara med och betala för våra landsvägar till fastlandet - och i lika hög utsträckning som vi gör - men att de tvingas betala betydligt högre avgifter än vi när de använder dessa landsvägar?
Det satsas mycket pengar på vägar och annan infrastruktur på fastlandet. Det är gotlänningarna med och betalar. Men när vi använder dessa vägar så gör vi det också på samma villkor som alla andra.