Det är förhållandevis lätt att få tag på lärare, men betydligt svårare att rekrytera behöriga förskollärare på Gotland. Det vittnar flera personer i ansvarig ställning om i gårdagens GA.
Ändå är jag inte så orolig över personalrekryteringen till den frivilliga förskolan. Men betydligt mer oroad över vilka det är som ska lära eleverna svenska, matte med mera.
Att det är lätt att rekrytera lärare innebär ju inte att det är lätt att hitta BRA lärare.
Läraryrkets problem var en av de hetaste frågorna under Almedalsveckan.
Visst handlar det om lönen och det låga söktrycket till lärarutbildningen. Men det handlar också om lärarutbildningens låga kvalitet och om hur lärarrollen urholkats och lärarna omyndigförklarats. Vidare har kommunerna visat sig inte vara vuxna ansvaret för skolan eller för lärarnas lönebildning.
Nej, rekrytera lärare borde vara svårt, oavsett hur många det är som söker lediga tjänster.
Det är många som insett vari en del av skolans problem består. Ändå är jag inte optimistisk om en snar lösning, där lärarna uppvärderas. Och det beror på en del olyckliga låsningar, både hos arbetsgivare och fack.
Lärarna vill ha 10 000 mer i månaden. Men de är mer ovilliga att acceptera andra förändringar som måste till för att de ska kunna få sin vilja fram.
Inom lärarkollektivet finns ett motstånd mot individuell lönesättning. Det beror åtminstone delvis på att man inte har förtroende för att arbetsgivaren är kapabel att uppskatta lärare efter förtjänst. Man misstänker att det är fogliga snarare än bra lärare som kommer att belönas.
Misstanken är inte helt ogrundad.
En annan stötesten är den olyckliga fixeringen vid lärartäthet. Få elever per lärare är INTE en viktig faktor för utbildningens resultat. Den slutsatsen kan man dra av forskning i ämnet. Dessutom klarar sig länder som Finland och Sydkorea betydligt bättre än Sverige i jämförande internationella studier, och ändå går det betydligt fler elever per lärare i båda nationerna än i Sverige.
Om dessa insikter kunde genomsyra den utbildningspolitiska debatten i Sverige, så skulle man kunna frigöra resurser så att kommunerna får RÅD att betala lärarna bättre. Lärarnas löner kan höjas utan att skolan - eller andra kommunala verksamheter - behöver avstå resurser.
Men "fler lärare" är fortfarande universallösningen för många, i debatter om skolans problem. Det är som om de vägrar att lära sig något.