Kalkjobb i 25 år

Bra att jobben på norra Gotland räddas i 25 år, men vattnet måste skyddas.

Bra att jobben på norra Gotland räddas i 25 år, men vattnet måste skyddas.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-10-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu är det juridiskt helt klart att Nordkalk får bryta kalksten vid Ducker på norra Gotland. Det innebär att minst 60 jobb är räddade i 25 år. Jobb som är helårsjobb och inte säsongsjobb. Men dessa direkta jobb ger också indirekta jobb åt en massa andra utövare, som Nordkalk anlitar för att klara produktionen. Så i praktiken handlar det kanske om några hundra jobb.
Även om det innebär ett djupt ingrepp i det gotländska landskapet så är det en tröst att kalken används inom stål-, socker- och kemiindustrin och till miljörening på olika sätt. Och stor aktsamhet måste nu råda med hur brottet påverkar vattentillgången på norra Gotland. Det är en lättnad att jobben är räddade under 25 år, men det krävs också stor uppmärksamhet på påverkan på grundvattnet.
För norra Gotland ger detta beslut andrum, men det får inte innebära en 25-årig viloperiod i ansträngningarna att skapa fler jobb. Det är lika viktigt att komplettera kalkindustrijobben med de utvecklingsprojekt som jobbas fram i Kappelshamn, Slite och Fårösund. Åke Svenssons dynamiska triangel måste vara ett levande och pågående utvecklingsprojekt i 25 år. För då finns risk att kalkjobben försvinner.
Nu måste höga krav ställas på företaget att utveckla bryttekniken och omsorgen om grundvattnet. Det är bra att jobben på norra Gotland räddas i 25 år, men det får inte ske till priset av skadat grundvattnet. Och andra tillväxtsområden som ger jobb måste stimuleras av den rödgröna kommunledningen.