Jobbskatteavdraget

Politik2010-12-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Med sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare desarmerade Moderaterna skattefrågan i allians med de övriga borgerliga partierna. Att de rödgröna lade sig platt för politiken i valrörelsen säger egentligen allt.

Som politisk strategi har jobbskatteavdraget varit briljant. Men som instrument för målsättningen att det ska löna sig att arbeta eftersom det gynnar hela samhället är det otillräckligt.

Nästa reformsteg på skatteområdet blir ett nytt avdrag på si så där två hundralappar för undersköterskan. Men lika viktigt är att höja gränsen för statlig skatt och platta till den så att ingen behöver betala de extra fem procenten i värnskatt.

Varför behöver även ingenjören och universitetsläraren få mer i plånboken? Därför att höga marginalskatter gör det mindre lönsamt att utbilda sig i Sverige jämfört med i andra länder. Detta samtidigt som konkurrensen om attraktiv och lättrörlig arbetskraft ökar till följd av globaliseringen. På sikt kan detta leda till färre företag och ett mindre blomstrande näringsliv.

I en intervju på Svenska Dagbladets ledarsida före jul nämner Folkpartiets ledare Jan Björklund lägre marginalskatter och även ökad lönespridning som någonting positivt och rättvist. Det är en debatt som är angelägen, men där liberala och borgerliga politiker slår från ett opinionsmässigt underläge. Socialdemokraterna har krisen i partiet till trots ett hårt grepp om definitionen av rättvisa i Sverige. Här krävs en ny och djärvare idédebatt. Vågar Folkpartiet driva den?