Jobbskatteavdraget är en frihetsreform

Politik2011-02-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lennart Petersson beskriver jobbskatteavdraget samt Alliansens utanförskapsbekämpning felaktigt i Gotlands Folkblad den 7/2.

Jobbskatteavdraget är en frihetsreform som har gett Gotlands låg- och medelinkomsttagare mer vardagsfrihet.

Trots vänsterns påståenden att det är de rika som tjänat mest på jobbskatteavdraget, så är sanningen att eftersom taket för jobbskatteavdraget går vid 28 000 så får de som tjänar 40 000 eller 100 000 kronor i månaden inte ett öre mer.

Jobbskatteavdraget har gett frisörskan i Lärbro, hamnarbetaren i Slite, läraren i Kräklingbo, polisen i Visby och lantarbetaren på Sudret närmare en extra månadslön årligen. Att detta ger mer än fackliga förhandlingar måste sticka rejält i ögonen på vänstern, som alltid försökt bekämpa rikedom snarare än fattigdom.

När Alliansen vann valet under blomstrande högkonjunktur 2006 befann sig cirka 1 080 000 svenskar i utanförskap. I skrivande stund och efter den värsta lågkonjunkturen sedan 30-talet är utanförskapet 935 000.


Arbetsgemenskap och trygghet
Att Lennart Petersson får detta till ett misslyckande rimmar illa med det faktum att närmare 150 000 svenskar funnit en väg till arbetsgemenskap och trygghet med Alliansen under lågkonjunkturen, jämfört med under högkonjunkturen då vänstern styrde.

Antalet unga förtidspensionerade ökar. Det är inte bra. De flesta fall handlar om unga med svåra psykiska diagnoser eller olika funktionshinder. Detta är dessvärre en utveckling vi dragits med sedan början av 2000-talet.

Sedan Alliansen tog makten 2006 sjunker dock ohälsotalet stadigt och antalet sjukskrivna har halverats från 200 000 till 100 000 - mycket tack vare tidigare och aktiva insatser samt förebyggande arbete.


Satsningarna på coachning
Unga människor bör inte förtidspensioneras annat än i mycket specifika fall.

Därför satsar Alliansen över en miljard kronor 2011 på rehabiliteringsgarantin; satsningarna på coachning, lärlings- och praktikplatser stärks; samt inte minst sjösätts ett helt nytt skolsystem som tidigare ska finna de som hamnat snett och hjälpa dem rätt.