Jobblösa ungdomar

Arbetsförmedlingen har dåliga verktyg för att ge öns unga arbetslösa chansen till jobb.

Arbetsförmedlingen har dåliga verktyg för att ge öns unga arbetslösa chansen till jobb.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2012-01-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Idag kommer jobbstatistiken för december. Men när jag i går tittade på novemberstatistiken för de unga på Gotland blir man bedrövad.

Av de sex årskullarna på cirka 600 i varje, totalt cirka 3 600 ungdomar mellan 18 och 24 år, var i november 747 öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd. Det är 20,7 procent av det totala antalet gotländska ungdomar mellan 18 och 24 år. De öppet arbetslösa var i november 307 stycken, det vill äga 8,3 procent.

Nu är det naturligtvis en stor andel av de unga i dessa åldrar som studerar på Gotland eller på fastlandet. Men det är ändå skrämmande att drygt 20 procent av Gotlands ungdomar mellan 18 och 24 år är arbetslösa. Det är helt uppenbart att Moderatregeringens arbetslinje inte fungerar på Gotland heller.

Än mer skämmande blir det att läsa vad arbetsförmedlingen kan göra för de unga. I arbetsmarknadsutbildning fanns fyra stycken i november. Däremot fanns 338 i jobbgarantin för ungdomar. Då får de träffa en handledare, söka jobb och i bästa fall någon form av praktik. Men det tar närmare tre-fyra månader av arbetslöshet innan något händer och aktiviteterna är spridda någon gång i veckan. De unga går ofta passiva istället för att få en rejäl utbildning i något som är eftertraktat på den gotländska arbetsmarknaden.

I bästa fall, om de unga haft ett bra jobb något år innan de blev arbetslösa, så de kvalificerat sig för a-kassa, kan de som mest få cirka 17 000 kronor i månaden i aktivitetsstöd. Men det är sannolikt inte många som får så hög a-kassa och sedan ska de betala skatt på det, så de får cirka 13 000 kronor i månaden att leva på. De som däremot saknar a-kassa får aktivitetsstöd på cirka 5 500 kronor i månaden, som de får betala skatt på, cirka 4 000 kronor i månaden att leva på.

Önskedrömmen vore att alla ungdomar utan jobb direkt fick vägledning och erbjöds utbildning, för i nio fall av tio är det bristande utbildning som gör de unga arbetslösa. Det handlar om yrkeskunskaper, självförtroende och framåtanda. Sådant kan de få hjälp med och är mycket effektivare än passivitet och fattigdom.

Varje ung arbetslös på Gotland har individuella behov för att kunna bli anställningsbara i något av de lediga jobben på Gotland. Hur länge ska öns unga svikas av samhället?