Jobblös tillväxt i Sverige
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ändå kommer inte de nya jobben. Jobblös tillväxt med andra ord. Det är för övrigt ett välkänt problem i Finland, där man "fastnat" i en nästan 10 procentig arbetslöshet - trots rekordhög tillväxt.
De tre sista åren på 1990-talet i Sverige tillkom 300 000 jobb innan luften gick ur konjunkturen den gången. Å andra sidan försvann mer än en halv miljon jobb i den ekonomiska krisens spår i under de första åren på 1990-talet.
Fortfarande återstår dryga 200 000 jobb att "återvinna" innan Sverige är tillbaka i den lågarbetslöshetssituation som vi hade år 1990. Just nu och sedan en tid tillbaka står arbetsmarknaden stilla eller rent av så att sysselsättningen till och med minskar något.
Svårt att nå fyra procent
Vägen till målet 80 procent av vuxna befolkningen i arbete och en öppen arbetslöshet på högst fyra procent (regeringens båda jobbmål) är med andra ord svåruppnåeligt just nu.
Möjligen finns hopp om att vi kan närma oss det till sommaren 2006 - om rätt åtgärder nu sätts in i kommande vår- och höstbudgetar.
Visst är det märkligt med rekordtillväxt och en arbetsmarknad som står stilla. Och det i ett läge när vi vet att det finns mängder med arbetsuppgifter som behöver bli utförda, inte minst inom vården och omsorgen.
De tidigare så beprövade ekonomiska grundteserna ställs nu på ända i en allt snabbare strukturomvandling och globalisering. Högkonjunktur utan nya jobb.
Man kan undra: hur ser i så fall en framtida lågkonjunktur ut? Ras i tillväxten och rutschkana utför när det gäller arbetslösheten?
Regeringen Persson sitter just nu och svettas över kommande vårbudget (läggs fram i mitten av april).
Och vilka åtgärder som nu krävs för att få fart på jobbtillväxten inför kommande riksdagsval i september 2006.