Jobben som ingen vill ha

Politik2013-12-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Hur ska unga människor lockas att utbilda sig i de bristyrken som finns inom i stort sett all offentlig verksamhet? Vården, skolan och omsorgen behöver inom en ganska snar framtid rekrytera efter stora pensionsavgångar. Det har vi vetat om i många år men tiden för de stora skiftena närmar sig mer och mer.

För inte många år sedan var ”att jobba med människor” ett standardsvar på mångas framtidsdrömmar. I dag verkar det inte vara lika lockande.

Undrar vad det kan bero på?

Kan det kanske vara att dessa yrken värderas högt i ord men lågt i lön? Eller kan det vara att man inom hemtjänsten får räkna med nymodigheten med ”delade turer”? Det vill säga ha två arbetspass om dagen, ett på morgonen och ett på eftermiddagen. Schemat att ta sig till dem man ska hjälpa är ofta anpassade till galaktiska färdsätt där man förväntas ”beama” sig mellan adresserna om man ska hinna.

Kan det vara att skolan nu för tiden förväntas göra så mycket mer än ge barnen grundläggande kunskaper? Lärarna ska uppfostra våra barn och de ska dessutom dokumentera varje elevs skolarbete så att föräldrar och Skolverk kan följa varje steg och varje prov.

I vården ska man vårda och se till att människor inte dör men att sätta sig ner och vara medmänniska för en patient som faktiskt håller på att dö, det finns det inte tid till.

På många BB får barnmorskor trolla med knäna medan de ber födande kvinnor knipa ihop sina tills de hittar en plats för förlossningen.

Ja, det är ju faktiskt jättekonstigt att inte fler väljer dessa yrken. Och innan någon ropar mer resurser som lösning på problemet: de ekonomiska resurserna har inte minskat till välfärden, de har ökat. Även under alliansregeringen. Pengarna fastnar dock någonstans på vägen för fram till välfärdsarbetarna når de inte.