Jävig eller bara engagerad?

Politik2013-02-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När övergår en övertygelse i jäv?

Frågan har aktualiserats i ett ärende i miljö- och hälsoskyddsnämnden när den skulle yttra sig över ett remissärende från byggnadsnämnden angående bygglov för ett krossverk vid Ducker i Bunge (Ojnare).

Tre ledamöter deltog inte i beslutet på grund av jäv, två frivilligt och en efter att ha känt sig pressad att lämna mötet. En av de jäviga Tony Johansson (S) har en anställning som direkt berörs av beslutet, en ansåg sig själv jävig på grund av sitt starka engagemang för ”Bevara Ojnareskogen”, Therese Persson-Mangard (V), och den tredje, Elisabeth Feurst (C), ansågs kunna ifrågasättas ”för sitt engagemang för vattnet”.

Däremot ansågs Linus Gränsmark (S) inte jävig, trots att han företräder de anställda på Nordkalk i sin roll som ordförande för LO. I ett liknande ärende i augusti i fjol prövades hans och Elisabeth Feursts eventuella jäv av nämnden och man beslutade då att de inte var jäviga. Linus Gränsmark valde trots det att av egen vilja att inte närvara i beslutet då.

Och trots att även Elisabeth Feursts eventuella jäv prövats fick hon vid det senaste mötet en fråga av nämndens vice ordförande, Lisa Kalström (S) om hon inte också skulle gå ut.

Om en stark personlig övertygelse i en fråga kan räknas som jäv för en enskild ledamot finns anledning att titta på Miljöpartiet på Gotland som har tagit öppen och klar ställning i Ojnare-frågan, trots detta ansågs ingen av de två närvarande miljöpartisterna vara jäviga i beslutet.

I de riktlinjer som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram för att hjälpa ledamöter i olika positioner när det handlar om mutor och jäv står det: ”Du kan också vara jävig om det finns någon annan särskild omständighet som skulle kunna rubba förtroendet för din opartiskhet, till exempel om du är engagerad i saken på ett sådant sätt att misstanke lätt kan uppkomma att det brister i förutsättningarna för en opartisk bedömning”.

Här uppstår ett stort utrymme för tolkning och mycket är upp till var och en att känna efter om man kan vara helt objektiv ett beslut. Samtidigt kan det inte bara vara upp till individen att själv bestämma, omdömet kanske inte är det bästa om man nu är så väldigt personligt engagerad?

Så inte är det någon lätt sak, särskilt inte på en liten plats som Gotland.

Men i ärendet om krossverket vid Ducker i Bunge kan i vart fall en sak konstateras: någon logik i vilka som anses vara jäviga och inte är svår att se.