Jan Björklunds skolpolitik flummig

Politik2013-08-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Skolan bör vara en plats där barn får tillgodogöra sig kunskap och där deras potential uppmuntras oavsett bakgrund och klass.

När Alliansen kom till makten och Jan Björklund blev nuvarande utbildningsminister hävdade han att den socialdemokratiska skolpolitiken var flummig. Trots att han själv hade varit nöjd med sin egen skolgång som skedde under just en socialdemokratisk regeringstid.

Jan Björklund har kommit med en rad borgerliga reformer varav betyg från årskurs sex var en av de mest anmärkningsvärda - 2009 infördes detta. Han menade att betygssystemet skulle tvinga barn att anstränga sig mer i skolan och höja sin arbetsinsats.

Betyg istället för pedagogik

Det verkade inte spela någon roll att barn som inte har samma förutsättningar eller studievana riskerade att hamna efter i skolan med fokus på betyg istället för pedagogik och kunskap. Björklunds beslut backades inte upp med forskning innan reformerna trädde i kraft.

Det är först nu under den senaste tiden som han har hänvisat till någon slags forskning vilket är en egensatt utredning. Resultaten som kommer att bevisa att hans reformer var helt rätt kommer att ta tid enligt honom själv.

Medan vi väntar på Björklunds egen utredning kommer en rad instanser fram med studier som visar att reformerna inte fungerar.

Till exempel utförde Unicef år 2012 en studie där barns välfärd mättes i 29 olika länder varav det visade det sig att resultatet för barnen i Sverige har sjunkit de senaste tio åren. Vilket betyder att resultaten började sjunka redan innan en borgerlig regering tillsattes. Men enligt studien har skolresultaten verkligen rasat sedan Alliansen kom till makten.

Läxhjälp men inte åt alla

Alliansens åtgärd för barn med sjunkande resultat som behöver hinna ikapp i skolan är köpt läxhjälp, något som föräldrar till gymnasiebarn kan få på Rut-avdrag och som infördes under början av 2013. Privata företag kan med andra ord erbjuda de som har råd att köpa läxhjälp till sina barn. Priset varierar men ligger i snitt på 200 kronor per timma.

Enligt statens beräkning kommer avdraget för läxhjälp att minska dess skatteintäkter steg för steg varje år till 25 miljoner kronor om året 2017 (Fria Tidningen 7 augusti).

Detta är pengar som skulle kunna investeras till att förbättra skolpedagogiken och erbjuda alla barn som behöver, mer hjälp i skolan, oavsett storleken på föräldrarnas plånbok. Precis som skolan är avsedd att göra.

Starkast vinner

Jag ser inte den borgerliga skolpolitiken som skild ifrån resten av politiken som de för där det handlar om att skapa större klyftor mellan arbetar- och medelklassen. Det är skrämmande att se hur den här “starkast vinner-politiken” även drabbar barn.

Jag undrar vad som händer när vi slår ut de försämrade skolresultaten och märker att inte nog med att alla barn inte får lära sig efter samma förutsättningar men också hur resultaten för hela den svenska skolan har sjunkit. Det verkar inte vara den socialdemokratiska skolpolitiken som är flummig, utan den skolpolitik som Björklund har drivit fram som är flummig.

Den socialdemokratiska skolpolitiken är faktiskt mycket tydlig:

Mindre klasser, se till att alla elever får den hjälp de behöver i skolan och att de som behöver ska få gå i sommarskola.