Jämlikhet eller klyftor

Hur mycket kan sjuka jobba? Ska hälsan eller ekonomin avgöra detta?

Hur mycket kan sjuka jobba? Ska hälsan eller ekonomin avgöra detta?

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Politik2010-09-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Eva Bofride ägnar sig åt att recensera debatten på Gotlands Folkblads ledarsida. Hon gillar inte att jag deltar i valdebatten och utifrån min människosyn och samhällssyn försöker beskriva vad valet handlar om. Nämligen som jag ser det, ett val mellan två samhällsmodeller. Ett val om det borgerliga systemskiftet med ökade klyftor ska fortsätta eller om vi ska utveckla och modernisera den svenska välfärdmodellen, som bygger på jämlikhet och solidaritet.
Mitt deltagande i valdebatten gör jag utifrån ett intellektuellt och känslomässigt val. Jag tror att Eva Bofride också har gjort sitt val. Hennes val är att förneka allt tal om de ökade klyftornas politik och istället fortsöker hon visa att det är liten skillnad mellan den borgerliga högeralliansen och de rödgröna. Eva Bofride deltar i den borgerliga valkampanjens heta strävan att lägga ut dimridåer om de borgerligas systemskifte. Det respekterar jag och tänker inte göra några nedvärderande recensioner av hennes sätt att debattera. Det är hennes roll i valrörelsen.
Jag skrev i torsdags om de borgerligas försämring av sjukförsäkringen, som ett exempel på hur sjuka och arbetslösa får betala dyrt för de skattesänkningar som Moderaterna alltid sätter först. För att få ner kostnaderna i sjukförsäkringen införde de en tidsgräns, stupstocken. Med fattigdomspiskan tvingas sjuka till arbetsförmedlingen.
Socialdemokraterna har många försyndelse med sjukförsäkringen tidigare. De drog ner på rehabiliteringarna så de långtidssjuka blev fler. Nu har de tillsammans med de rödgröna ändrat sig och har ett gediget rehabiliteringsprogram (se artikeln till höger), som är anpassat efter varje sjuk individ. De har ingen ekonomisk stupstock. Oron för ekonomin är ingen bra del i rehabiliteringen.
Moderaterna tror att generös a-kassa och sjukersättning gör människorna lata som flyr arbete. Socialdemokraterna ser att det är individuella skäl som sjukdom, ålder och utbildningsnivå som påverkar både hälsa och arbetsförmåga. Därför har de åtgärder mot detta och inte ekonomiska piskor.