Jag ser det som en enorm demokratisk styrka, att vi har tre ledarsidor i GT och GA, som varje dag ger uttryck för åsikter utifrån tre olika politiska ideologier.
Och jag hoppas att det kommer att finnas tre ledarsidor många år framöver, för jag anser att dessa politiska tyckarsidor är viktiga för demokratin på Gotland.
Till skillnad mot vad en del tror och påstår, läses ledarsidorna mer än de flesta anar. Det är en tradition på Gotland att läsa ledare och dessutom skriver alla tre ledarskribenterna mest ledare om Gotlandsfrågor.
Det lokala i centrum
Det är det lokala som är i centrum även på ledarsidorna i våra lokaltidningar. Förutom de direkta läsarna sprids budskapet från ledarsidorna genom den så kallade tvåstegshypotesen. De som läser ledarna sprider budskapet vidare till andra som inte själva läst artiklarna.
Eva Bofride skrev lite grand om den läsarundersökning som gjordes på GT:s ledarsidor för en tid sedan. För Gotlands Folkblad var resultat ungefär det samma som för Gotlänningens ledarsida.
Drygt hälften av GT:s läsare läser ledarna mer eller mindre regelbundet. Den dag GF kollades hade jag skrivit en ledare om F-huset och dess rivning. Den uppskattades för sin saklighet, tydlighet och begriplighet. Det var något fler män än kvinnor som läst ledaren. Märkligt nog, med tanke på att det handlade om de ungas skollokaler, var det få unga, men desto fler äldre, som läst ledaren om F-huset. I de fria kommentarerna kom omdömen som att GF-ledarsida är intressant, lättläst och mångfalden i åsikter uppskattades. Några ansåg den vara för enögd och partisk.
Och så gillade man inte när jag och Eva Bofride har hårda debatter med varandra. En åsikt som är förvånande, för annars brukar vi höra att det är spännande när vi pucklar på varandra.
Wera Svensson undrar i sin artikel nedan, om innehållet på ledarsidan och efterlyser den gotländska vinkeln. Det är en märklig åsikt som får en att undrar om hon läser GF.
Många frilansade skribenter
För skoj skull kollade jag oktobers 26 sidor och fann att 70 procent av ledarna handlade om Gotland. Trots att Juholts bostadsbidrag drev runt. Det hade väl närmast varit tjänstefel att inte kommentera detta på en s-märkt ledarsida.
Jag tog under oktober upp viktiga saker som regionens ekonomi, fraktpriserna med en ny aspekt och en del annat.
Däremot tog mina många frilansande skribenter upp ämnen ur svensk politik och jämställdhetsfrågor. Jag tycker jämställdhet är viktigt och det ska debatteras på GF. Och det som händer i världen påverkar också Gotland och gotlänningarna.
Vi som har det stora privilegiet att få styra över ledarsidorna har olika stilar. Jag döljer inte att jag tror på de socialdemokratiska grundidéerna och för mig är det viktigt att påverka politiken på Gotland. I det ingår att föra fram Socialdemokraternas åsikter, diskuterad dem och utrycka mina åsikter om dem.
Påverka Gotlands utveckling
Jag vill skapa debatt om vad som händer på Gotland och driva utvecklingen åt det håll jag anser rätt. Om exempelvis Eva Bofride vill vara en mer kommenterande ledarskribent, så vill jag tydligt påverka och driva debatterna åt det håll jag anser vara rätt och bäst för Gotland.