Det är tvära kast i livet. För drygt en vecka sedan drabbades jag av näthinneavlossning och har spenderat två dygn på akademiska sjukhuset i Uppsala för operation.
Läkprocessen pågår och jag känner mig just nu begränsad i livet här på Snäck, eftersom jag skall undvika att köra bil och det är en bit till affären. Det krävs nog minst 25 höghus här ute om det skall bli någon närbutik att köpa livsmedel i.
Är tacksam och nöjd med den omsorg och vård jag fått och fascineras av den tekniska utvecklingen som möjliggör behandling av sådant som för inte så länge sedan var en omöjlighet.
Ny teknik inom sjukvården
Jag har sagt det förr och det tål att upprepas. Den tekniska utvecklingen inom sjukvården gör att kostnaderna ökar i allt snabbare takt.
De effektiviseringar som görs kommer aldrig att uppgå till samma belopp och därför kommer sjukvården alltid att behöva mer resurser för varje år och vi måste finansiera detta.
Att avstå från ny teknik inom den offentliga sjukvården finns inte på kartan för mig. En utveckling där det istället växer upp privata kliniker som kan specialisera sig skulle vara en katastrof för folkhemmet.
Det finns krafter som vill styra åt det hållet och lyssnar vi på Reinfeldt och Borg så skall välfärdssamhället bestå och gälla alla, bedyrar de. Men den som lever får se vad orden är värda.
Sjukvården skall införa fyradagarsveckan läser jag. Förvånas av att media på Gotland inte uppmärksammat att det skett än gång tidigare. På 90-talet kom dåvarande sjukvårdsdirektör Bengt Ståhlhandske på den brillianta idén och det gav resultat då och kommer väl förmodligen att ge resultat nu med. Förvånas dock av att ingen i nuvarande sjukhusledning nämner upphovsmannen. Bengt Ståhlhandske är en mycket begåvad analytiker av svensk sjukvård. Gissar att han fortfarande kan bidra med ett och annat.
Anne-Marie Lindgrens analyser
Anne-Marie Lindgren skall gå i pension. Hon skriver i Aktuellt i Politiken och för Arbetarrörelsens Tankesmedja. Hennes artiklar är oerhört begåvade och hon har en förmåga att sätta fingret på det självklara och göra det begripligt och tydligt.
Jag föreslog på 90-talet för dåvarande chefredaktören på Aktuellt i politiken att de skulle ge ut hennes artiklar i samlad form. Det skulle bli en bra argumentsamling.
Chefredaktören skulle beakta det, sa han. Känner att behovet är lika stort idag. Det blev inget av det då och det lär väl inte göra det nu heller. Jag kommer att sakna Anne-Marie Lindgrens skriverier och skarpa analyser.
Republikanernas presidentvalskampanj i USA har fått mig att tänka till. När man hör kandidaternas uttalande så handlar det ofta om kristna värden.
Likadant är det med kandidaternas anhängare som intervjuas. Gud och kristna värderingar är med i nästan varje mening.
USA:s kristna höger skrämmer
Den amerikanska högern är banne mig lika fundamentalistiska som anhängarna är i de länder som USA bedriver krig i eller är i konflikt med. Iran, Irak och Afghanistans religiösa fundamentalister använder samma språk.
De är varandras spegelbild och de rättfärdigar sin politik och sitt dödande i guds namn.
Det vore förödande om USA skulle begåvas med en republikansk president som styrs av den kristna högern.