Ja till folkomröstning!

Folkomröstning. Av respekt för vÀljarna.Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Folkomröstning. Av respekt för vÀljarna.Foto: Maja Suslin/SCANPIX

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Politik2009-09-07 04:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Bebyggelse eller icke bebyggelse pÄ HÀllarna Àr en frÄga som engagerar. De facto engagererar den sÄ mycket att nÄgra driva gotlÀnningar tagit initiativet och sammanstÀllt en namninsamling för att fÄ till stÄnd en folkomröstning i frÄgan. Listan med namnteckningarna Àr nu ingiven till kommun och frÄgan om nu ÄterstÄr Àr uppenbar; blir det en folkomröstning eller inte?

Folkomröstning kan komma till stÄnd i olika frÄgor och initieras av medborgare under förutsÀttning att vissa vilkor uppfylls. Om de villkoren Àr uppfyllda Àr det upp till de styrande i kommunen att besluta om folkomröstning ska ske eller inte. UtgÄngen av en folkomröstning Àr dessutom inte bindande för kommunfullmÀktige utan endast rÄdgivande, det vill sÀga, OM det skulle bli ett ja till folkomröstningen och OM "nej-sidan" skulle segra Àr det sÄledes inte sÀkert att sista kortet Àr dÀrmed Àr lagt, dÄ kommunfullmÀktige ÀndÄ kan köra över folkomröstningsresultatet och rösta ja för en bebyggelse.

Men lÄt oss inte gÄ hÀndelserna i förvÀg. Under förutsÀttning att den namninsamling för en folkomröstning som har gjorts uppfyller de formella kraven ska sÄledes partierna pÄ Gotland ta stÀllning till om de vill tillÄta en folkomröstning eller inte. LÄt mig i klartext sÀga att det tycker jag att de ska göra.

Det finns sÀkert en och annan kommunpolitiker pÄ Gotland med ett politiskt strebertÀnkande. NÄgon som tÀnker vad som vore taktiskt bra att göra. En sÄdan politiker skulle sÀkert kunna motivera ett ja till en folkomröstning med att det med ett valÄr runt hörnet vore taktiskt bra att sÀga ja till folkomröstningen, utan kanske egentliga intentioner att följa utgÄngen om det skulle gÄ politikerna emot. Inte mÄhÀnda för att frÄgan om HÀllarna i sig egentligen Àr av sÄdan dignitet att den motiverar en folkomröstning, utan endast för att det vore "taktiskt bra" att blidka vÀljarna lite.

Det Àr dock inte rÀtt anledning att sÀga ja till folkomröstningen. Den strebertÀnkande politikern kan sedan sÀkert fÄ med sig nÄgon "kappvÀndare". SÄdana politiker finns i alla kommuner. "KappvÀndaren" Àr en kommunpolitiker med en politisk övertygelse lika fast som en vindflöjel i marsvinden och kan mycket vÀl sÀga en sak men göra en annan. NÀr den som har makten för stunden sÀger hoppa frÄgar kappvÀndaren "hur högt". Att rösta ja till folkomröstningen för att andra sÀger det Àr dock inte heller rÀtt anledning. DÀrutöver brukar det alltid finnas nÄgon som av en eller annan anledning Àr beroende av en "kappvÀndare" eller en "streberpolitiker" pÄ ett eller annat sÀtt och som dÀrför, ibland efter visst motstÄnd, lÄter sig övertalas och slutligen snÀllt fogar sig i fÄllan bland de lydiga för att vederbörande inte vÄgar riskera att annars förlora nÄgot personligen. Brist av civilkurage Àr dock inte heller en anledning att rösta ja till folkomröstningen.

Det finns egentligen, enligt mig, endast ett skÀl till att sÀga ja till en folkomröstning om HÀllarna och det Àr för att det Àr det demokratiskt rÀtta att göra. Kommunpolitik Àr förtroendeuppdrag pÄ ett eller annat sÀtt. Det Àr, eller borde i vart fall vara, nÄgonting som man frivilligt Àgnar sig Ät för att man vill göra det bÀsta för kommunen och dess invÄnare. Kommunpolitik fÄr aldrig bli en karriÀrvÀg till makt för att man inte kan nÄgonting annat. Inte heller fÄr man som kommunpolitiker drabbas av nÄgon form av maktfullkomlighet och anse att man vet "bÀttre" Àn de som har placerat en pÄ beslutandestolen, vÀljarna. En kommunpolitiker bör, enligt mig, alltid har minst ett öra mot opinionen och vara lyhörd mot vad vÀljarna vill. Och oavsett vad ska en kommunpolitiker stÄ vid sin Äsikt, hur hÄrt det Àn blÄser.

Lagstiftaren har gett medborgarna en möjlighet till folkomröstning. Det finns sÀkert de gotlÀndska kommunpolitiker som inte tycker att frÄgan om HÀllarna Àr av sÄdan betydelse att den motiverar en folkomröstning. Men en del av gotlÀnningarna tycker det och Àr de tillrÀckligt mÄnga för att de formella kraven ska vara uppfyllda Àr det berörda kommunpolitikers skyldighet att visa respekt för den möjlighet som lagstiftaren har givit dem och inte stoppa frÄgan och medborgarnas engagemang genom att sÀga nej till en folkomröstning. Och inte för att det Àr stategiskt bra, eller för att nÄgon som Àr starkare för stunden sÀger det eller för att nÄgon har en hÄllhake pÄ nÄgon annan, utan för att det Àr det rÀtta att göra av respekt för de gotlÀndska vÀljarna.
LĂ€s mer om