Islänningar visar vägen till örikedom
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tyvärr skyndade jag vidare till Boston i somras. Tiden på Island inskränkte sig till 1,5 timma på flygplatsen. Tyvärr säger jag, därför att Island är värt så mycket mer uppmärksamhet. Och då inte enbart för dess undersköna natur, utan lika mycket för dess moderna ekonomisk-politiska historia.
Island har endast fem gånger fler invånare än Gotland. Det är således ett av världens absolut minsta länder. Dess litenhet överträffas egentligen endast av hur glesbefolkat det är. Av världens knappt tvåhundra länder hamnar Island sexa från botten mätt i befolkningstäthet. Därtill är landet geografiskt isolerat från såväl Europa som Nordamerika. Man måste flyga i gott och väl tre timmar för att nå närmaste grannland. Island har alltså en ö-faktor som heter duga. Och utan allehanda utjämningsbidrag är väl utgången given? Det borde gå åt helvete.
Det är precis det det inte gör. Island är världens femte rikaste land. Sedan 1990-talet har Island näst Irland haft den starkaste tillväxten av alla OECD-länder.
Vad har det här med Gotland att göra? Gotland är ett gott land, men inget självständigt land. Trots det har Gotland mycket att lära av Island. Fram till slutet av 1980-talet präglades den isländska ekonomin av regleringar och ett ensidigt beroende av fiskerinäringen. Vår nordiska granne var en av de fattigaste i Europa. Vad som skedde med början på 1990-talet var att regleringar och bidrag avskaffades. I deras ställe kom avregleringar, privatiseringar och sänkt inkomstskatt för vanligt folk.
Resultatet ser vi idag. Islands ekonomi anses vara en av världens mest effektiva och marknadsorienterade. Korruptionen är lägst i världen, konkurrenskraften den största i Europa (4:a i världen) och arbetslösheten lägst bland alla OECD-länder (1,1 procent).
Island är inte längre lika ensidigt beroende av fiskerinäringen. En smärtsam men nödvändig process har inneburit avskaffade subventioner till fiskerinäringen till förmån för låg bolagsskatt åt alla företag. Därför blomstrar idag råvaruutvinningen av aluminium, läkemedelsindustrin, den finansiella sektorn och besöksnäringen.
Gotland har så mycket att lära. Vår framtid ligger inte i hur mycket vi lyckas krama ur Sverige i form av utjämningsbidrag. Vår framtid ligger inte i riktade subventioner till enskilda företagare. Ordet framtid borde över huvud taget inte tas med i samma mening som orden bidrag och subventioner. Det Island visar oss är att en fri ekonomi är oändligt mycket bättre på att skapa både välstånd och välfärd än all världens regleringar.