Irländskt Vaxholmsfall inom sjöfarten med lönedumpning
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu strejkar de anställda och sedan 29 november 2005 är alla rederiets färjeturer inställda.
- Det är i princip samma strid som i Vaxholmsfallet, säger Europafackets, EFS/ETU:s, generalsekreterare John Monks om konflikten som skakar Irland.
Generalsekreterare John Monks framhåller i en kommentar för EUobserver att det är helt oacceptabelt att behandla arbetare från de nya medlemsstaterna i EU som andra klassens medborgare.
Rätt till samma villkor
Monks anser att EU-kommissionen snarast bör lägga fram ett förslag om att stärka det så kallade utstationeringsdirektivet från 1996.
Ett EU-direktiv som har som syfte att ge den utländska arbetskraften rätt till samma villkor som den inhemska arbetskraften, men som inte gäller för färjetransporter.
Ett förslag om detta lades fram av EU-kommissionen 1998 men godtogs inte av medlemsländerna, framhåller en kommissionsföreträdare i EUobserver.
Rederiet hävdar att utflaggningen till Bahamas och att den inhemska personalen ska ersättas med billigare utländsk arbetskraft är nödvändiga åtgärder för att företaget ska klara sig i konkurrensen.
Men eftersom ett avtal löper till 2007 har man fått underkänt av den irländska arbetsdomstolen för sitt resonemang och utflaggningen till Bahamas.
Halva minimilönen
Konflikten har fått stor uppmärksamhet i irländska medier. Detta särskilt sedan det blivit känt under vilka villkor som de inhyrda östeuropéerna arbetar under.
Deras lön är bara hälften av den irländska minimilönen som är sju euro. De arbetar tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan och får inte lämna båtarna efter arbetstiden.
Häromveckan sände företaget in säkerhetsvakter för att hindra de anställda att ta kontakt med facket, enligt den brittiske transportarbetarbasen Bob Crew (skriver Irish Daily Mirror).
Även den irländska regeringen har uttryckt sin oro över konflikten. Lite ironiskt i sammanhanget är måhända att Irland tillsammans med Storbritannien är det land som ofta motsatt sig regler på EU-nivå för att garantera säkerhet och hälsa på arbetsplatserna samt rimliga löne- och arbetsvillor.
Tillsammans med Vaxholmsfallet och konflikten inom Vikingrederiet är konflikten nu med det irländska färjerederiet Irish Ferries de mest uppmärksammade ärendena där företag utnyttjar arbetstagare från de nya medlemsländerna.
Utan att respektera verksamhetslands kollektivavtal med hänvisning till den fria rörligheten inom EU.
Hamnat i EG-domstolen
Eller med andra ord samma rörlighetsargument som försvararna av det lettiska byggföretaget Laval un Partneri använt för bolagets ovilja att i Vaxholmsskolbygget vilja teckna och respektera konsekvenserna av ett svenskt kollektivavtal i skolbygget i Vaxholm. En tvist om nu hamnat i EG-domstolen och vars utslag kommer först om något år.
Nu har i grunden samma problematik och principiella strid om kollektivavtalet också drabbat den irländska sjöfarten.
Månne om också detta resulterar i nya artikelserier på DN:s kultursida och i nya ledarkommentarer i Expressen om fackliga "maffiametoder"?
Precis som fallet varit i spåren av Vaxholms-konflikten.