Intressant partiledarval med resultatredovisning om tre år
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lugnt har det dock inte varit hela tiden. När Göran Persson direkt efter valförlusten proklamerade sin avgång blev det lite turbulent och en intensiv inventering på kandidater startade. Att det skulle vara en kvinna var förutbestämt. En efter en tackade dock nej och till slut var det bara Mona kvar.
Balansakt
Om man skall vara lite konspiratorisk inställer sig onekligen frågan: Var det bara en skendemokratisk process med alla kandidatdiskussioner? Var det förutbestämt att Mona Sahlin nu äntligen skulle få chansen? Ja svaret på frågan kanske vi får i någon framtida memoarbok.
Det är ett intressant partiledarval på många sätt och vis. Kritiken har ju varit hård mot Göran Perssons ledarstil, men frågan är om Sahlins efter ett tag kommer att vara så mycket annorlunda. Demokrati kräver fingertoppskänsla och att leda ett parti kan till exempel inte jämföras med att leda ett företag. Det är en betydligt större balansakt.
För att kunna föra ett parti framåt på fastställda spår krävs ibland en hård ledarstil, vilken lätt kan leda till att många känner sig överkörda. En partiledare som är trygg i sin roll och vet att stödet från medlemmar och väljare är starkt klarar dock denna balansakt.
Skandaler
Just detta med ledarskapet kan bli problemet för socialdemokraternas nya ledare. Jag tror nämligen inte att det efter smekmånaden blir någon större skillnad mellan Sahlin och Persson. Enligt en Temomätning som Dagens Nyheter publicerade i fredags är det bara drygt hälften av de socademokratiska väljarna som stöder Mona Sahlin. Dessutom hänvisar många tillfrågade till misstro på grund av "gamla synder och skandaler".
Med detta svaga stöd kan det som tidigare nämnts lätt bli lite otryggt i ledarrollen och därför blir det intressant att se hur framtiden utvecklar sig. När det gäller Mona Sahlin tror jag nämligen inte att det finns något lagomresultat, utan antingen blir det succé eller flopp. Om drygt tre år får vi svaret.