Jag har tidigare skrivit om att jag inte känner mig helt lugn och trygg med hur de olika aktörerna och partierna jobbar för gotlandstrafiken. Att politisk taktik och egenintresse värderas högre än ett bra resultat.
Den senaste tiden har mitt förtroende vuxit och det kändes som att nu finns inga sprickor i fasaden, nu hade man grävt ner den egna prestigen och vässat argument och styrkor.
Efter budskapet att alla politiska partier lämnat återbud till ett seminarium om gotlandstrafiken under Almedalsveckan kändes det tröstlöst men också lite symptomatiskt, prata var för sig går bra men när det kommer till handling och konkreta löften, då blir det tystare.
Inget parti kan svära sig fritt från frågan, alla partier har haft chansen att medverka till en bättre lösning i regeringsposition.
Men hela sanningen kom helt klart inte fram hur planeringen gått till och vilka förutsättningar de inbjudna haft att faktiskt tacka ja.
Obekräftade uppgifter säger att inbjudan skickades via Facebook och att det skett med mindre än en månads framförhållning. Är detta sant är det inte bara anmärkningsvärt, det är pinsamt.
Istället gavs en bild av att partierna i sista stund backat ur, att de erbjudit ledamöter ur trafikutskottet att delta vilket självklart inte är intressant. Det är de som sitter på möjligheterna att utöva inflytande som det är intressant att lyssna till.
Hade man bara accepterat att planerna på att seminariet inte gick att genomföra med så kort framförhållning och gjort något annat bra av den tid och plats man bokat, hade ingen skada varit skedd.
Istället ville man göra framför allt infrastrukturministern till boven i dramat, något som självklart påverkar trovärdigheten och förtroendet för det officiella Gotland i de kommande relationerna.
Nu står hoppet till de mer formella samtalen med ministrarna som pågår och att regionledningen också tar upp frågan med samtliga partier som de träffar under Almedalsveckan.
Gotlandsupprorets demonstration och namninsamling kommer också att göra det omöjligt för makthavarna att ducka. Här är hela Gotland representerat och argumenten är glasklara: Gotland ska inte särbehandlas när det handlar om infrastruktur och orättvisan måste en gång för alla rättas till.
Men en viktig aktör fattas och det är de som står för godstransporterna. Eftersom transportbolagen av många anklagas för att för egen vinnings skull missbruka Gotlandstillägget är de en viktig aktör som borde höras mer i debatten.
De sitter inne med kunskap om hur systemet fungerar och vad som behövs för att göra transporterna kostnadsneutrala för de gotländska transportköparna.