Inte bara polisen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det avgörande är det förebyggande arbetet att skapa en trygg och vettig uppväxt för våra unga. Och att alla inblandade myndigheter tillsammans med föräldrar och skolan ska samarbeta för att hindra de unga att börja någon brottskarriär.
Även om vi på Gotland har tjejgäng som begår olika slags brott, så är det pojkarna som dominerar brottsstatistiken. Ofta är det unga pojkar som skolan har misslyckats med. Då har de svårt att få jobb, få en vettig tillvaro, känna ansvar och ha en uppgift. Om man inte kan vara bäst på att vara bäst, så försöker en del unga pojkar att vara bäst på att vara sämst.
Att bara ropa på fler poliser och hårdare straff är alltså fel metod för att minska brottsligheten och öka tryggheten. I stället är det viktigt att samhällets olika delar stöttar föräldrarna i sin föräldraroll. Den föräldratelefon som Carin Götblad talade om, tror jag är ett litet, men viktigt stöd för oroliga och vilsna föräldrar. Några av stökiga ungdomars erfarna föräldrar har varit på gång att starta en sådan föräldratelefon, men jag vet inte om den är igång. Det är viktigt att skolan kan klara sin uppgift. Vill politikerna minska brottsligheten ska de alltså satsa på en så bra skola som möjligt. Och kommunerna kan ordna sommarjobb för ungdomar, så får de en uppgift, gör nytta och rumlar inte runt, nyttjar alkohol och begår brott.
På Gotland har vi ett bra samarbete mellan polisen, andra myndigheter och skolan. Det är bra. Och kontakter söks med föräldrarna på olika sätt, så de kan få stöd i sin föräldraroll. Investeringar i skolan, de unga och föräldrarna lönar sig. Det blir mycket dyrare för samhället och människorna när brottskarriärerna har påbörjats.