Inte bara lönen som skrämmer

Politik2013-08-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Ibland när jag läser debatten om skolan känns det som jag läser om en helt annan värld, en parallell värld där skolan förvandlats till ett kaos där eleverna inte lär sig ett dugg och där det enda kretsar kring en sjuklig hets kring betyg och nationella prov.

Kanske har vår familj bara haft en väldig tur genom hela för- och grundskoletiden hittills?

Den onyanserade och helt igenom oansvariga politiska hanteringen av skolan gör mig också direkt ilsken.

Alliansen som skyller allt på den ”forna flumskolan” och oppositionen som menar att allt som inte fungerar beror på friskolereformen.

Hur det är att jobba i en verksamhet som hanteras på detta sätt kan man bara tänka sig. Lägg där till de ständiga nya pålagorna och genomgripande omorganisationerna för skolans uppdrag så kan man lätt begripa att det inte bara är de låga lönerna som gör att antalet sökande till lärarutbildningarna sjunker som en gråsten.

Mer resurser skriker många. Jag tror inte det är lösningen. Särskilt inte när man läser om skolor som kan lyfta sig i kragen åtskilliga snäpp bara genom att ändra attityden (ofta tack vare en driven och målinriktad ledare).

Skolan bör återförstatligas tycker landets utbildningsminister Jan Björklund (FP) och man kan höra den kollektiva sucken från skolvärlden.

Avdelningen enkla lösningar har än en gång haft möte.

Huvudmannaskapet kan knappast vara orsaken till skolans omtalade kris. Inte heller kan färgen på regeringen vara orsaken till att vissa skolor regelmässigt misslyckas med att lära ut grundläggande kunskap till sina elever så att de klarar målen.

Alla skolor har samma läroplan. Alla skolor har säkerligen inte samma förutsättningar när dåliga skolor kan väljas bort, men att förespråka ett borttagande av det fria skolvalet är också att säga att detta inte ska vara möjligt. Alltså att välja bort en dålig skola.

Problemet är att dåliga kommunala skolor alltid kommer att finnas kvar och därmed fortsätta vara det enda valet för de som av olika anledningar inte kan välja något annat.

En dålig privat skola kan inte överleva om eleverna väljer bort den.

De allra flesta väljare har nån sorts kontakt med den svenska skolan och borde därmed själva kunna bedöma både vad som fungerar och vad som behöver bli bättre.

Vill man vinna röster på skolfrågan är det kanske därför inte läge för verkningslösa löften om vilken instans som ska förmedla lönen till lärarna.

Läroplanens innehåll ska följas oavsett vad skolan heter eller hur elevens familjeförhållanden ser ut. Skolans personal ska ha förutsättningar för detta, oavsett om arbetsgivaren är en kommun eller företag.