I går gick remisstiden ut för Region Gotlands förslag på ny fiskelägespolicy. Jag hoppas att det är många som har tagit sig tid att formulera synpunkter. För delar av policyn riskerar det engagemang som krävs för fiskelägenas fortsatta existens.
Region Gotland har förstått fiskelägenas betydelse och skriver på sin hemsida:
"De gotländska fiskelägena utgör en mycket viktig kulturmiljö till vilken många gotlänningar har en djup förankring. Fiskelägena visar primärt på det gotländska bondesamhällets tradition och organisationsstruktur som del i en näringskedja där fiske varit en viktig länk. I dag är fiskelägena viktiga fritids-, utflykts- och besöksmål."
Region Gotland har också förstått att villkoren för fiskelägena har förändrats, så på hemsidan står vidare att:
"De gotländska fiskelägenas traditionella roll är i stort sett överspelad. Det innebär att vi i dag använder dem med nya syften och under andra förutsättningar än som utgångspunkt för fiske."
Här ser Region Gotland uppenbarligen en fara för att den historiska miljön ska förändras av dessa nya syften för fiskelägena:
"För att lägenas bebyggelsestruktur och sociala betydelse i största möjliga utsträckning ska bevaras behövs klara och entydiga riktlinjer från ansvariga myndigheter och institutioner."
Jo, dessa förutsättningar kan säkert stämma, när Region Gotland vill fastställa nya regler och riktlinjer för fiskelägena.
Men när förslaget till nya regler och riktlinjer är det som Regionen alldeles har glömt bort att användningen av fiskelägena har förändrats. Plötsligt blundar man för att de utvecklats mot fritidsboende och försöker vrida klockan tillbaka. Man skriver:
"Fiskebodar får användas för enstaka övernattning men ska byggnadstekniskt, inredningsmässigt och exteriört utformas med enkel förrådsstandard. De får förses med kamin och kokplatta, dock inte någon annan utrustning för köksändamål som vid tillämpning av 2 kap 2 § Jordabalken bedöms som byggnadstillbehör för bostad."
Och:
"Bodarnas enkla förrådskaraktär är viktig att säkerställa. De får inte isoleras/vinterbonas eller anslutas till vatten och avlopp."
Men fiskelägenas bodar är ju inte bara förråd. Det skriver ju Region Gotland på sin egen hemsida, också när man beskriver de enskilda fiskelägena. Några exempel:
Gnisvärd i Tofta: "Gnisvärd fiskeläge kan betecknas som ett sommarstugeområde för gotlänningar i en välbevarad kulturmiljö."
Oj då. Tydligen kan ett fiskeläge som blivit sommarstugeområde också vara en "välbevarad kulturmiljö".
Grynge i Gammelgarn: "Fiskeläget är ovanligt väl sammanhållet. Funktionsförändringen till fritidsboende har skett tämligen varsamt."
Bodarna i fiskelägena beskrivs som fritidsboenden. Men ändå ska de bara få vara förråd.
Det är klart att fiskelägena är miljöer som behöver ett skydd så att de inte förvandlas till uthyrningsstugor och till oigenkännlighet.
Men ett skydd behöver också de som äger och vårdar fiskelägena och deras bodar. Ett skydd mot klåfingrig inblandning som berövar dem möjligheterna att använda sina bodar på ett rimligt sätt. Och som därmed riskerar att beröva dem även deras engagemang för att bevara fiskelägena.
Det är ju inte Region Gotland som håller alla dessa bodar i skick och bevarar dem för framtiden.