Som vanligt fanns där några allmänt hållna ord om betydelsen av företagande och ett gott företagsklimat. När Region Gotlands rödgröna majoritet i går presenterade sin vårdbudget för 2015 så fick vi bland annat veta att:
"Boende, företagare och besökare ska känna sig välkomna och väl bemötta."
Jo, men i den senaste mätningen av företagsklimatet – den ranking som Svenskt Näringsliv presenterade i veckan – så framgår det ju tydligt att företagarna inte alls känner sig speciellt välkomna. Vad tänker man göra åt det?
De rödgröna medger att den senaste satsningen – Förenkla helt enkelt – inte har "gett det resultat vi förväntat oss även om resultatet i den senaste insiktsmätningen visade att utvecklingen går åt rätt håll".
De fyllde sedan på med att: "Vi är fast beslutna att jobba vidare. Gotland ska vara en bra plats att bo och bygga företag på."
De rödgröna ska alltså "jobba vidare" med samma företagarpolitik som på några år fört Gotland från plats 208 till plats 256 i Svenskt Näringslivs ranking. Det lovar inte gott. Men av någon anledning så ska vi förvänta oss ett bättre resultat. Man gör nog klokt i att inte hålla andan i väntan på att dessa förhoppningar ska infrias.
Men, frågade jag, Svenskt Näringslivs ranking grundar sig ju i hög grad på hur företagarna uppfattar företagsklimatet. Finns det något under de senaste tre och ett halvt åren som de rödgröna gjort som de ångrar? Just på grund av hur det har påverkat företagarnas bild av företagsklimatet.
Brittis Benzler (V) hade faktiskt ett bra och relevant exempel. Strul vid upphandlingar. Det har varit problem både med utförande och med paketering. Problem som säkert påverkat bilden av företagsklimatet. Hon nämnde också hur inflyttarservice och Regionens företagslots ska arbeta något annorlunda i framtiden.
Men från mina utgångspunkter så är det ju ändå ett svar som är både ofullständigt och otillfredsställande. Finns det inte anledning för den rödgröna regionledningen att fråga sig vad några av deras ideologiskt motiverade beslut har gjort för företagsklimatet, och om det verkligen var värt priset?
Ta återkommunaliseringen av äldreboendet Pjäsen, till exempel. Vad uppnådde man egentligen med detta, som på något sätt kommer medborgarna till godo? Och hur påverkade åtgärden företagarnas bild av företagsklimatet, när det inte blev någon ny upphandling när tiden löpte ut för en fungerande och uppskattad verksamhet.
Lite mer självprövning borde man väl kunna vänta sig, på grund av hur företagsklimatet har utvecklats under den här mandatperioden? Eller mycket mer.