Ingen fick chansen att ta över kiosken

Armbåge. Att bjuda in med armbågen är enligt Svenska Akademiens ordbok att "bjuda på sådant sätt att det är tydligt att bjudningen ej är allvarligt menad".Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Armbåge. Att bjuda in med armbågen är enligt Svenska Akademiens ordbok att "bjuda på sådant sätt att det är tydligt att bjudningen ej är allvarligt menad".Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2012-03-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Regionrådet Stefaan De Maecker vill inte lägga skattepengar på en kiosk, skrev han i gårdagens brev till ledarsidan. Jag vet inte vem eller vad han argumenterar mot. Jag vill att kiosken i lasarettet ska läggas ut på entreprenad. Inte att den ska subventioneras eller, som i dag, gå med stora underskott.

Vidare hävdar De Maecker att man försökt genomföra en upphandling. Det är möjligen korrekt i en formell mening. Men upphandlingen var ju så utformad att den inte kunde genomföras. Och den gick utmanaren förbi, som aldrig hörde något om upphandlingen. Avsiktligt eller klantigt? Det är svårt att säga.

Upphandlingens upplägg var att budgivaren tvingades ta över den befintliga verksamheten. Det inkluderade två anställda!

I Region Gotlands regi går kiosken back med flera hundra tusen kronor. Hur ska en anbudsgivare kunna få en egen utkomst ur kiosken, om han eller hon samtidigt tvingas ta över de personalkostnader som förorsakat underskotten?

Att ta över personalansvaret för befintlig personal är, i det här fallet, ett helt orealistiskt och verklighetsfrämmande krav på en entreprenör.

Upphandlingen innehöll dessutom en rad andra krav och villkor som kraftfullt försvårar en hugad entreprenörs möjligheter att driva verksamheten. Exempelvis var avtalstiden bara två år och man fick enligt avtalet inte sälja tobak i kiosken. I enlighet med Region Gotlands tobakspolicy.

Sedan när får lasarettspersonalen inte snusa? Sedan när bestämmer inte kommunens medborgare (som patienter och deras besökare) inte själva över sin tobakskonsumtion?

Att inte få sälja tobak är ett kraftfullt avbräck för en kioskägare. Ändå var det inte detta som anbudsgivare klagade på.

Jag vet inte om det var så, men det framstår ju som om upphandlingen avsiktligt saboterades.

Ändå kom det in anbud. Men det var bland annat ett anbud där budgivaren ville förhandla om förändringar i villkoren.

Vad svarade Region Gotland på det? Inte mycket. Man beslöt avbryta upphandlingen. Ett anbud var "ofullständigt" och "förkastas". Ett annat anbud, det jag skrev om ovan, "har ej godkänt skallkrav 7 i F1 Administrativa föreskrifter".

Region Gotland ville inte diskutera de vettlösa upphandlingsvillkoren. Anbudsgivaren som ratades ville utöka kioskens öppettider. Region Gotland föredrar att slå igen.