Ingen Erlander (tack och lov)
Tryckte hårt på att svenska lösningar är bäst för Sverige. Vad är det för fel på goda exempel från utlandet? Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag blev nervös inför Fredrik Reinfeldts inledningsanförande när jag slog upp gårdagens DN. Tidningen tyckte sig att ha ett scoop om vad statsministern skulle tala om. Rubriken på första sidan sade att: "Reinfeldt hyllar Erlander i tal".
Hjälp. Erlander höjde skattetrycket radikalt. Reinfeldt har sänkt det. Har han kommit på nya tankar?
Så illa var det inte när talet verkligen hölls. Reinfeldt påpekade att Erlander varit statsminister i 23 år och verkade sugen på att sitta lika länge själv.
Denna vilja att ta makt (och ansvar) är det jag gillar bäst med de nya Moderaterna. Här talas inte längre om att "utmana" det statsbärande socialdemokratiska partiet. Nu handlar det om att ta över som det statsbärande partiet. Med Reinfeldts ord:
- Rollen som det långsiktigt statsbärande partiet som ser hela befolkningen är ledig.
- Det är dags för Moderaterna att erbjuda svenska väljare ett långvarigt, statsbärande regeringsansvar.
Tyvärr förorsakar dessa goda ambitioner ibland dålig politik. Moderaterna vill vara det väljarna blir ha och då går man ibland alltför långt när man omprövar sådant som kan vara kontroversiellt. Inför stämman har exempelvis partistyrelsen avslagit två motioner som båda vill att fastighetstaxeringen ska avskaffas. På arbetsrättens område försvarar moderaterna regler som försvagar de ungas ställning på arbetsmarknaden, trots att ungdomsarbetslösheten i Sverige är förhållandevis hög.
Tidigare i veckan aviserade regeringen en satsning på åtta miljarder kronor, bland annat till sådana arbetsmarknadsåtgärder som de borgerliga partierna (på goda grunder) kritiserade innan de kom till makten. Det var genant, men inte lika pinsamt som Thomas Östros ryggmärgsreaktion. Från Socialdemokraternas talesman i ekonomiska frågor kom den vanliga kommentaren om att satsningen var för liten och för sen. Man skulle kunna ersätta Östros med en telefonsvarare.
Man ska inte blunda för att Alliansens relativa styrka för tillfället har sin motsvarighet i att oppositionen är ovanligt svag. Väljarnas förtroende för Mona Sahlin är lågt och hon har stora problem med den illa genomtänkta vänsterallians hon skapade med Miljöpartiet och (motvilligt) Vänsterpartiet.
Fredrik Reinfeldt drömmer om att sitta i 23 år. Prognosen är god för att det kan bli minst åtta.