Ingen allmän frågestund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Detta noterade jag nyss när jag bläddrade i bunten med handlingar inför mötet.
De senaste åren, ganska många, har fullmäktige öppnat församlingen för allmänheten som kan ställa frågor med anledning av att kommunens årsredovisning och bokslut behandlas.
Det är sällan någon anammat denna möjlighet. Inte så konstigt kan jag tycka.
Men i år kanske efterfrågan på information är större än någonsin.
Revisorerna föreslår ju att hälso- och sjukvårdsnämnden inte ska beviljas ansvarsfrihet och riktar även kritik mot kommunstyrelsen.
Förhoppningsvis kommer dessa frågor att belysas ordentligt även om inte allmänheten finns där att ställa några frågor.
Förhoppningsvis blir det också en konstruktiv debatt, fri från klyschor och pajkastning.
Senast revisorerna inte ville bevilja politiker ansvarsfrihet var 2002, för året 2001. Då debatterade kommunfullmäktige i fem och en halv timme innan man kom till beslut.
Det är föga konstruktivt för oppositionen att anklaga majoriteten för underskotten och att ramarna överskridits. Detta eftersom det varit underskott under så gott som alla år, även de med ett rödgrönt styre.
Nu måste man hitta konstruktiva lösningar. Sätta sjukvården under lupp för hela den ledande politiska församlingen, inte bara för hälso- och sjukvårdsnämnden. Det är ju uppenbart något "fel i systemet".
Ibland hörs föraktfulla kommentarer att sjukvårdspolitikers högsta prioritering verkar vara att nå ekonomisk balans. Som om det skulle vara något fel och fult.
Tidigare besparingar har inte fått effekt. Hur går det till när beslut fattas om att överskrida budgeten? Det måste ju finnas någon som fattar dessa beslut.
I en akut situation där det handlar om att behandla sjuka och ibland till och med rädda liv kan en läkare inte först kolla budgeten och sedan avgöra medicinsk behandling. Det förstår nog var och en.
Det krävs andra åtgärder och framför allt en noggrann uppföljning av vad det är som har dragit iväg och varför.
Antalet sjukbesök ökade ganska ordentligt under förra året. Hur stora marginaler finns det för upp- och nedgångar i antalet insatser?
Det finns så många frågor. På måndag kanske vi får svar på några av dem.