Inåtvänt värre i valrörelsen

Politik2010-09-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En jordglob på golvet mitt emellan partiledarflankerna var fyrans sätt att introducera klimatfrågan under torsdagskvällens tv-debatt. Sedan urartade det hela i kärnkraftskalabalik mellan blocken. Synd, annars hade det faktum att Sverige står för en mycket liten andel av världens utsläpp av växthusgaser kunnat bidra till att höja blickarna. För om något fattas i valrörelsen så är det känslan av hur sammanflätade de beslut som fattas av riksdag och regering är med övriga EU och resten av världen.
Det handlar inte bara om utsläppsmål och klimatpolitik i vidare mening. Från maten som vi ställer på bordet till regelverket för de finansiella marknaderna, via en hel mängd andra politikområden, löper beslutstrådar vidare från Helgeandsholmen i Stockholm. Det europeiska samarbetet är i dag inte utrikespolitik, utan en del av den svenska politiska vardagen. I somras visade en rapport från Sveriges kommuner och landsting att sextio procent av ärendena på kommunfullmäktiges dagordning påverkas mer eller mindre direkt av tidigare EU-beslut.
Men i valrörelsens strömlinjeformade budskap är det som om resten av världen knappast existerar.
Mona Sahlin kan vara tacksam över att det ser ut på det viset. Att ett av de rödgröna partierna vill att Sverige ska lämna EU och helst ser unionen försvinna skulle annars vara svårsmält i valrörelsen. Med Vänsterpartiet i en svensk regering skulle samarbetet i EU påverkas högst märkbart och en sak är säker. Det skulle inte gynna Sveriges intressen.