IF Metall sänker stålbadets temp

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

Politik2009-03-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Statens kaka är liten men säker" är ett gammalt talesätt. En statlig tjänst - sedan hade man allt på det torra för resten av livet. Torrt, men inte så fett. Ungefär som sådana där riskakor som smakar frigolit.
Lika säkra är inte de statliga jobben längre. Och Gotlands lärare vet exempelvis att en kommunal anställning inte är oupplöslig den heller. Men det är fortfarande stor skillnad gentemot exempelvis den konkurrensutsatta industrin. Enligt IF Metalls ordförande Stefan Löfven har 34 000 av hans medlemmar förlorat jobbet. Hittills.

I lönerörelserna brukar industrifackens avtal vara riktmärken för andra förbund. Nu är det inte lika kul längre. Jag gissar att det inte är många fackförbund som kommer att hänvisa till det avtal som IF Metall ingick i går. Lönen skall kunna sänkas med upp till 20 procent i lokala överenskommelser. Då krymper också arbetstiden. I ett av de exempel på möjliga uppgörelser som redovisades i går skulle man kunna göra så här inom ett företag: Två dagars arbete, en dags utbildning, två lediga dagar och 80 procent av lönen.
Naturligtvis hoppas IF Metall att detta avtal leder till att färre varslas och sägs upp på grund av arbetsbrist. Jag hoppas han rätt.
Inte för att jag tror att industriföretagen i dag lättvindigt säger upp anställda. Men det kan vara både dyrt och svårt att nyrekrytera, och kanske kan den möjlighet som öppnades i och med gårdagens avtal innebära att de företag som tror det vänder relativt snart, väljer att behålla personal som de annars hade varslat.

IF Metall gillar egentligen inte avtalet. Stefan Löfven beskrev det:
- Vi har gett undantagstillstånd till industrin.
Andra förbund kritiserade i går IF Metall. Till TT sade Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson:
- Det förlänger bara processen. Det kommer inte att byggas något mer för att lönerna sänks och det köps inte fler bilar för att man sänker lönerna för bilarbetarna.

Jo, så brukar facken argumentera. Och till viss del har de rätt. Löner som inte kan sänkas leder till ett högt omvandlingstryck på svenska industri. Prestera eller dö. De mest lönsamma jobben blir kvar. De mindre lönsamma slås ut.
Själv önskar jag ju Sverige en helt annan lönebildningen än den vi har i dag. Men även om man betraktar "den svenska modellen" som given och bergfast, finns det då inte mycket som talar för att vi har det som Stefan Löfven talar om, ett undantagstillstånd. Det vi tampas med är inte en normal lågkonjunktur. Det är en brutal och snabb nedgång, där företag slås ut eller tvingas till jättevarsel utan att det egentligen säger så mycket om deras långsiktiga potential.

I så fall kan man se IF Metalls eftergift som att räcka ut en hand till företagen och hjälpa dem att övervintra, och på så sätt även hjälpa medlemmarna att behålla sina jobb.
Visst har IF Metall brutit en mellanfacklig överenskommelse med det nya avtalet. Medlemmarnas väl och ve sattes främst. Det har förbundet all heder av.