Principiellt sett är det självklart helt i sin ordning att familjer ska betala rätt avgift för sin barnomsorg.
När nu regionen skickar ut återkrav och återbetalningar på barnomsorgsavgiften för 2010 har det lett till en del funderingar hos många. Min fundering är: hur skulle man som enskild familj ha agerat för att göra rätt?
Den enda uppgift regionen begär in är den beräknade inkomsten. Har man fast månadslön är det inget större problem, även om det även här kan bli en annan faktisk inkomst än den man trodde att man skulle ha.
Personligen har jag aldrig tänkt tanken att skicka in den faktiska inkomsten eftersom man aldrig fått någon begäran om detta.
En annan sak man tycker borde ha varit busenkel är att skicka med ett brev med information om varför utskicket görs, hur man har räknat och varför detta görs just nu.
Nu fick man bara en faktura utan förklaring.
Många tror att det är för att täcka regionens ekonomiska underskott. Vilket naturligtvis inte är orsaken men eftersom det är första gången man gör denna revision hade mer information varit önskvärd.
Lite samma fenomen gäller för bostadsbidrag.
Hur bra framförhållning man än har kan man omöjligt tillgodogöra sig framtida inkomster. Om man till exempel pluggar på vårterminen och är berättigad till bostadsbidrag, börjar jobba efter sommaren och inte längre får bostadsbidrag, så räknas hela året i efterhand och då konstateras att man fått bostadsbidrag trots att årsinkomsten övertiger nivåerna för att få detta.
Hur ska man i mars kunna använda sig av en lön man får i oktober?
Rätt ska vara rätt men ibland är det faktiskt omöjligt att göra rätt.