I höst ringer det in i Garda
Vitsippor vid Torsburgen. Arkivfoto: Tobias Wallström
Foto: Tobias Wallström
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tycker att utskottet fattat kloka beslut. Dessutom har besluten fattats så pass snabbt som man kan begära. Det är naturligtvis bra att man inte har behövt sväva i osäkerhet alltför länge om vad som ska hända med skolan. Nu blir det säkert lättare för elever och personal att fokusera på utbildningen.
Själv gick jag på ryggmärgen i den första ledaren efter branden i Garda. Jag skrev då:
"Ingen pyroman ska få bestämma vilka skola som ska få vara kvar och vilken som ska läggas ner."
Dessutom var ju Garda skola en av de skolor som man i Skola Gotland 2008, på goda grunder, kom fram till att man ska satsa på i framtiden. Och om man vill ha ut några försäkringspengar för skolan så måste man ju bygga upp den igen.
Det har varit uppenbart, även på GA:s insändarsida, att det finns ett brett folkligt stöd för skolan i Garda och ett engagemang för att göra den "provisoriska" tid skolan har framför sig så bra som möjligt. Jag hoppas det engagemanget finns kvar nu när framtidens tycks säkrad och när man ska hitta de praktiska lösningarna för den närmaste framtiden.
Vi har en del att lära av branden i Garda. Somliga lär sig tyvärr fel saker. Så är det med bränder. Det som skrämmer de flesta verkar lockande på några få.
Det är djupt oroande att Räddningstjänsten i går tvingades rycka ut till Solbergaskolan i Visby, sedan någon tänt eld på en papperskorg. Och det är inte enda tillbudet på senare tid på Gotland.
Jag vet att kommunen (barn- och utbildning och tekniska), räddningstjänsten och länsförsäkringar för diskussioner om framtiden och vilka förändringar man behöver göra med anledning av branden i Garda. Tillbudet i Solbergaskolan understryker det behovet. Här behövs insatser på bred front som rör allt från larm och försäkring till utbildning och information.