LEDARE
På riksplanet är kritiken hård mot Stefan Löfven för att han inte vill berätta med vilka han tänker samarbeta i en eventuell S-regering. ”Det är valresultatet som får styra” säger han.
Samma svar fick jag av Centerpartiets Eva Nypelius vid en presskonferens i går där partiets lokala valplattform presenterades.
”Med vilka tänker ni samarbeta?”.
Efter att Folkpartiet avsagt sig ett samarbete i en lokal borgerlig Allians finns inget sådant ”regeringsalternativ” för Gotland men om det blir en borgerlig majoritet ligger det nog nära till hands att det blir ett samarbete mellan M+FP+C ändå.
Om de önskemål som då och då kommer om en stark majoritet med C+S säger Eva Nypelius att högsta prioritet är att skapa en bra koalition för Gotlands bästa. Sakpolitiskt står dock S och C väldigt långt ifrån varandra i nyckelfrågan för både Gotland och Sverige: jobbpolitiken.
Medan S tror att jobben skapas genom offentligt finansierade åtgärder, vill C skapa möjligheter för företag att anställa genom ”riktiga” jobb.
I Centerpartiets valplattform är en befolkningsökning högsta prioritet. Vi behöver bli fler för att klara den redan ansträngda välfärden. Helt i linje med regionens mål i översiktsplanen Vision 2025. Mål som tagits fram genom bred förankring både politiskt och i samarbete med öns organisationer och näringsliv.
I veckan avslöjade dock regionstyrelsens ordförande, Åke Svensson (S), i GT att han inte tror på visionen, något som självklart säger en del om vilka ansträngningar som görs politiskt för att fullfölja arbetet.
Men med tanke på att det redan i dag flyttar hit cirka 2 000 personer årligen borde en långsam ökning inte vara omöjlig. Avgörande för att veta vilka strategier man bör jobba med är att analysera utflyttningen. Enligt Eva Nypelius finns en ganska stor grupp inflyttare som flyttar tillbaka över vattnet efter 3-5 år. Vad är det som får dem att ångra sig?
En kraftsamling för landsbygden är en annan central del i Centerpartiets valplattform. Det är en god tanke att samla föreningar, privatpersoner och utvecklingsbolag för att dra nytta av varandras resurser, erfarenheter och samordningsvinster.
Landsbygden saknar varken livskraft eller resurser men det är en tung utmaning att spjärna emot de trender som över hela landet visar hur tätorterna växer och lägger beslag på det mesta av befolkningsökningen.
Det är ett viktigt och tydligt vägval: resignera inför det som sker eller istället försöka skapa förutsättningar för tillväxt. Kollektivtrafiken är här en nyckelfråga och tanken med att byta ut alla förstärkningsbussar som dagligen måste sättas in med halvtimmestrafik på stomlinjerna är ett typiskt exempel på pragmatisk centerpolitik som numera har stöd även av Miljöpartiet.
I dag presenterar budgetberedningen sitt första förslag på budget för nästa år.
Här kan man se hur partiernas valprogram följs upp av praktisk politik. Kommer MP att fullfölja sin politik genom att rösta för halvtimmestrafik som man de senaste tre budgetbesluten röstat emot?