Hur vet du det?
Högstubben. Läraren Barbro Lindström, Simon Lehrberg, Teryay Madani, Moa Sundberg och Benjamin Bandelin lyssnar efter småkryp i stammen.
Foto: Krister Nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att det finns mindre bra friskolor det vet vi men hur är det egentligen med skolor i kommunal regi? Finns det "dåliga" skolor där? Vad menar Eva Bofride med "dåliga" i detta sammanhang?
"Etablering av friskolor har medfört en synnerligen välkommen vitalisering av den gotländska skolan" fortsätter hon. Hur vet Eva Bofride detta? Och på vilket sätt?
"Friskolor startas inte av finanshajar som vill tjäna snabba stålar, de startas av engagerade lärare som ser andra och nya möjligheter att bedriva utbildning" är nästa sanning vi får läsa. Hur vet hon det?
Vad jag vet, efter cirka tre och ett halvt decennier inom läraryrket, är bland annat att åsikter om hur skolan ska styras och bedrivas ökar lavinartat med kvadraten på avståndet från katedern.
Jag vet också att kommunen från allra första början av kommunaliseringen av skolan har sett verksamheten som en besparingskälla att ösa ur. Under resans gång har vi upplevt ett oändligt antal "effektiviseringar" som sakta men säkert utarmat den kommunala skolan.
Ett litet exempel: På vår skola försvann linan till flaggstången under ett sommarlov. Det finns inte pengar att fälla stången och sätta dit en ny lina. Det vill säga ingen flaggning på avslutningsdagar, skolstarter andra bemärkelsedagar.
Är detta ett exempel på Eva Bofrides dåliga skolor?