Hur unga killar osynliggörs

Politik2013-10-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

I TV3 går nu andra säsongen av ”Tonårsbossen”. Programledaren Charlie Söderberg (Lyxfällan) lämnar över en familjs hushållsekonomi åt en tonåring i familjen. Idén är både underhållande och pedagogisk.

Tonåringen reagerar oftast som varje tonåring skulle göra om den fick en väska med 30 000-50 000 kronor. Prioriteringarna läggs inte på mat, bensin och oförutsedda fakturor om man säger så. Mamma och pappa får fickpengar, några hundralappar, som de ska leva på.

Under månaden inser tonåringen sitt ansvar och oftast lyckas de till och med få pengar över.

Men det är sannerligen inte bara tonåringarna som lär sig något av upplevelsen. Även många mammor och pappor har fått insikter om hur hushållsbudgeten fördelas.

Men anledningen att jag tar upp programmet är att det egentigen inte alls handlar om det som jag beskriver här ovan. För varje program utom ett, under snart två säsonger har handlat om tjejer.

Tonårstjejer som shoppar loss på kläder, smink, smycken och fika. De framställs precis så som tonåringar är, självcentrerade, spontana och lever för dagen.

När man väljer att enbart ha unga tjejer med målas unga flickor upp som korkade och ansvarslösa medan deras jämnåriga bröder blir anonyma och osynliggjorda, de ställs på den andra, ansvarsfulla sidan, tillsammans med sina föräldrar.

Jag mejlar TV3:s ”Tittarombud” för att fråga efter syftet med att bara välja unga tjejer till ”Tonårsbossen”. Det första svaret är ett ”goddag yxskaft-svar”: ”Självklart ska jag framföra dina åsikter ifall att det blir en tredje säsong”. När jag svarar och påpekar att jag gärna vill ha svar på min fråga blir det att ”det är flest tjejer som varit intresserade”. Castingen har således inte varit särskilt genomtänkt eller haft nåt syfte att ha med både tjejer och killar.

Detta sätt att förminska unga tjejer är ingen engångsföreteelse.

Unga tjejers intressen och sätt att vara förlöjligas i alla möjliga sammanhang. Unga tjejers idoldyrkan beskrivs som hysterisk, larvig och jobbig. Det är fritt fram att driva med Beliebers och andra fans.

Unga tjejer fördöms för sina klädval, sin musiksmak. Lite äldre tjejers alkoholvanor och sexuella preferenser dissekeras och recenseras.

Killar får klä sig som de vill, dricka hur mycket alkohol de vill, dyrka sina idoler som gudar, köpa svindyra sportgrejer och datorspel som de spelar dygnet runt.

Det blir ett problem att tjejer är duktiga och ambitiösa i skolan medan det är helt oproblematiskt att det ställs lägre krav på att killars studieambitioner.

Att killar och män måste konsumerar olika mängd alkohol både innan och under matcher av olika slag, när får vi en program om det?

Jag menar INTE att tjejer är bättre än killar. Det jag pratar om är hur vi alla tillsammans, det så kallade samhället, har så himla många synpunkter på unga tjejer medan killar blir osynliggjorda och ointressanta.

Och förlorarna i längden är inte tjejerna.

Nu tar jag ledigt en vecka för lite sol och värme. Mats Jönsson tar över stafettpinnen under min ledighet.