Hur ska man mäta rättvisa?

Politik2010-04-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En punkt tillkom och en togs bort från gårdagens dagordning vid kommunfullmäktiges sammanträde.
Allmänhetens frågestund hade missats i utskicket men har annonserats om i tidningarna i veckan. Fler än jag hade missat denna annons men frågeställarna brukar inte stå på kö så det är svårt att avgöra vad denna fadäs fick för konsekvenser.
Frågan om ansvarsfrihet som däremot de flesta var inställda på flyttades fram till junisammanträdet eftersom varken hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) eller kommunstyrelsen haft tid att behandla revisorernas rapport och förslag att inte ge ansvarsfrihet åt HSN.
Fullt förståeligt men knappast godtagbart med så små marginaler inför ett möte.
Men eftersom årsredovisningen skulle diskuteras fanns ändå utrymme att diskutera sjukvårdens underskott. Brittis Benzler, vänsterpartiet, är en pragmatisk politiker som sällan plockar poänger på andras bekostnad. I går ställde hon en rad fullt berättigade frågor som till stor del får vara obesvarade till den 14 juni då fullmäktige har frågan på dagordningen. Det är bara att hoppas att svaren då är klara och tydliga.

Bokslutet för 2009 är trots sjukvårdens miljonunderskott verkligen inget att skämmas för. Nämnderna går tillsammans med överskott på tre miljoner kronor.
Med detta sagt står det tydligt för alla att Gotlands kommun hanterat krisen bra. Den politiska ledningen ska ha del av äran men det största arbetet har gjorts ute i verksamheten.

Åke Svensson (s) hade därmed inte mycket att komma med för att måla upp bilden att den politiska majoritetens politik har som syfte att köra såväl land som kommuner i sank.
Han vill däremot införa ett nytt huvudmål för kommunen att mäta vid årsredovisningar. Nämligen hur vi fördelar kommunens resurser ur ett rättviseperspektiv. Vackert tänkt, omöjligt att genomföra. I alla fall om man vill ha ett mätbart resultat.
För vad som är rättvisa är som bekant synnerligen subjektivt. Det stod klart under diskussionen om tomtkön där socialdemokraterna och vänsterpartiet ville behålla kön av princip. Om än i modifierad form.
Man vill behålla ett system och kostsam byråkratisk koloss istället för att anpassa systemet och göra befintliga tomter mer tillgängliga för spekulanter.
Starkt gjort av miljöpartiet att rösta med sin övertygelse och inte som sina röda vänner.