Hur sänks fraktpriset?

Ska Gotlandstillägget vara kvar eller höjas så maknaden ger Gotland konkurrensneutrala fraktpriser. Eller ska de skattesubventioneras?

Ska Gotlandstillägget vara kvar eller höjas så maknaden ger Gotland konkurrensneutrala fraktpriser. Eller ska de skattesubventioneras?

Foto: Petra Jonsson

Politik2011-10-07 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För att vara en så viktig fråga för öns livsmedelssektor, tycker jag LRF:s Anna Törnfelt och Susanne Welin-Berger är förvånande vaga i problembeskrivningen med öns fraktpriser.

Jag har i några ledare pekat på att huvudproblemet med de gotländska fraktpriserna inte ligger hos statens avtal med rederiet, utan i speditionsfirmornas prissättning. Bara 20 procent av fraktpriset beror på färjetransporten och 80 procent på speditionsfirmans fraktpris.

Kanske har det större betydelse om man är en stor eller liten fraktköpare. Det var därför jag föreslog att LRF kunde samordna jordbrukets frakter och göra stora fraktupphandlingar för att pressa priset. Men det verkar LRF-företrädarna inte intresserade av. Trots att de i sitt inlägg bekräftar att det har betydelse på priset hur stor fraktköpare man är.

Jag förstår att fraktprisfrågan inte är enkel, men LRF vill inte tala klarspråk om hur de vill ha det. De visar inte tilltro till marknadens förmåga och de vill inte bidra till att öns livsmedelssektor genom stora fraktupphandlingar kan pressa priserna. Samtidigt verkar tilltron till politiken och statens förmåga vara begränsad.

Jag spårar närmast en rädsla för vad som ska hända om eller när staten tar bort Gotlandstillägget. Det som tros ge speditionsfirmorna cirka 70-80 miljoner kronor om året i kompensation för eventuella merkostnader för Gotlandsfrakterna.

Det verkar som LRF helst skulle vilja ha kvar Gotlandstillägget. Och kanske höja det. Eller vill de att nya näringsministern Annie Lööf med skattepengar gör båtarnas fraktpris till noll kronor?

LRF-företrädarna är oroliga över konsekvenserna av att Gotlandstillägget tas bort 2015. De verkar tvivla på att det går att öka konkurrensen mellan speditionsfirmorna då. De verkar inte tro på Maud Olofsson och Tillväxtanalys utredning om att då köra ett chickenrace med speditionsfirmorna om fraktpriserna.

Efter LRF-ledningens inlägg om fraktprisfrågan undrar jag om LRF har gett upp i sin tro att marknaden eller politiken/staten ska kunna ordna konkurrensneutrala fraktpriser för Gotland. Eller har LRF någon lösning?