Hur man inte ska göra fastighetsaffärer

Det är dyrt. Att värma upp stora tomma hus.

Det är dyrt. Att värma upp stora tomma hus.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2013-10-22 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är inte länge sedan Region Gotland bestämde sig för att sälja äldreboenden för flera hundra miljoner kronor. Och det var äldreboenden som Regionen fortfarande använder. Men man bedömde det som så angeläget att få loss pengar att man var villig att istället sätta sig som hyresgäst i de fastigheter som Regionen tidigare ägde.

Samtidigt har man misslyckats med att sälja ett före detta äldreboende, där det inte finns någon hyresgäst och ingen verksamhet. GA skrev i går om hur Östersol i snart fyra år stått tomt, oanvänt men väl uppvärmt och väntat på att något ska hända. Förgäves. Allt Regionen fått gjort på fyra är att misslyckas med att skänka bort fastigheten och att lägga omkring två miljoner på uppvärmning och mycket begränsat underhåll.

Som av en slump är två miljoner precis vad fastigheten tidigare har värderats till. Även om den nu är till salu för en dryg miljon mer än så. Den enda kända hugade köparen, Nygarn Utveckling AB, tänker tydligen lägga ett bud på under en halv miljon.

Så Regionen har sålt äldreboenden man använder samtidigt som man i snart fyra år behålligt och betalat omkostnaderna för ett äldreboende man inte använder. Till någonting. Alls.

Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson var inte nöjd, i en kort intervju i gårdagens GA. Han anser att Regionen måste "vara mer på tå i de här affärerna", av regionekonomiska skäl och för utvecklingens skull. Och om någon lägger ett högre bud än Nygarn Utveckling AB så säger kommunallagen att regionen måste sälja till den som lägger det högsta budet.

Han har inte fel. Men samtidigt är det något som skaver. För i juli verkade han ju så nöjd med att Regionen sålde en fastighet i Burgsvik för 100 000, som Regionen plöjt ner miljon efter miljon av investeringar i. Efter att den länge stått oanvänd. Och försäljningen genomfördes trots att det fanns andra budgivare som var villiga att betala mer för kåken.

Så nog finns det utrymme för förbättring alltid. Och nog hade det varit på sin plats om Åke Svensson tagit ett personligt ansvar, bland annat för den gåva som Förvaltningsrätten ansåg sig tvingad att sätta stopp för. Den återvändsgränden har onekligen bidragit till att Östersol fortfarande är i Regionens ägo och fortfarande står helt oanvänt som en helt outnyttjad resurs.