Hur kommer besparingskraven att fördelas?

Politik2019-09-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I början av oktober blir det återigen diskussioner inför budget 2020. Ännu vet vi ingenting om hur fördelning av den besparing Alliansen beslutat och som ligger 2020 ska göras. Tid går utan att verksamheterna med chefer och medarbetare vet hur att planera! Tid går utan att vi gotlänningar vet. Var kommer neddragningarna? 

Att stora förändringar är att vänta i skolan har vi förstått. Det oroar. Vi har sparat mer än 100 miljoner på skolans område sedan 2015. Nu ligger ett uppdrag och projekt är igång för att minska kostnader ytterligare. Detta trots tuffa gångna år av besparingar, fler barn i skolan och samtidigt som kriget om kompetensen är nationellt. Det är inte bra och enligt oss i rödgrönrosa oppositionen inte heller rimligt. Stefan Nypelius har pekat på att Serviceutbudsstrategin också ska gälla. Att skolor på landsbygden ska bli kvar. Så hur ska då besparingar hämtas hem undrar en? Färre medarbetare tänker jag vilket blir större barngrupper där så är möjligt. Det lär väl ske i Visby, i så fall, eftersom barnunderlaget finns där och större barngrupper kan åstadkommas genom att gå ur lokaler och bli fler in i andra. Oroande. Färre ska göra mer och barnens utveckling och vardag sätts på spel.

Eva Bofride skriver den 10 september att ekonomiska riktlinjer ska hållas. Att vi Socialdemokrater inte tycker dessa är viktiga att följa. Det är helt enkelt inte sant. Vi har under åtta år i styret arbetat hårt utifrån dessa ramar. Att vi kritiserar Alliansen och styret nu har att göra med att vi inte ser att ytterligare besparingar med 224 miljoner kommande år rimliga. Utifrån vårt budgetförslag hade vi inte behövt gå lika långt i besparingar som Alliansen. Vi ser med oro på hur besparingarna kommer att slå på vård, skola och omsorg. Vi ser med oro på hur besparingarna kommer att drabba medarbetare och på längre sikt attraktiviteten i jobben inom välfärden. Här riskerar Alliansen den gotländska välfärden på sikt när vi redan i dag har svårt locka medarbetare på grund av lägre löner än i resten av landet.

Därför kommer vi fortsätta kritisera Alliansen för hur de hanterar budget och gör vägval som vi ser drabbar Gotland och vår välfärd negativt. Oavsett budget ska den sedan hållas. Om det är vi överens. Sedan kommer det såklart bli svårare att hålla en budget som är mer än 200 miljoner lägre kommande år än vad vårt förslag är. Vi fortsätter hävda att vårt förslag är bättre. Eva Bofride påstår också att vi inte berättar vad vi vill. Jo. Det är just det vi gör.