Hur kan skolan präglas av mer omtanke och respekt?

Politik2007-03-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vilkas intressen ska tillgodoses? För vem ska det bli bättre? Ska man arbeta främst för att förbättra lärarens arbetsmiljö eller ska man se till elevernas bästa? Och vad är bäst för lärarna respektive eleverna?
Somliga anser att man ska införa den gamla pedagogiken, som man använde sig av i skolorna "på den gamla goda tiden".
De tycker att eleverna ska veta sin plats och visa respekt för läraren och om inte så skedde så var sänkt ordningsbetyg, reglering eller aga helt på sin plats.
I dag finns det nog inte många, allra minst några politiker som förespråkar aga. Men det finns fortfarande dem, som förespråkar åtgärder som ordningsbetyg och ett antal sanktioner som läraren ska kunna ta till mot stökiga elever.
Några exempel är kvarsittning eller beslagtagande av "störande" föremål, som exempelvis elevernas mobiltelefoner.
Detta är uppenbart något positivt för de lärare som inte kan hantera sina stökiga elever, men kommer man verkligen åt problemen på det viset?

Det grundläggande problemet
För att besvara den frågan måste man titta på vad det är man anser vara roten till problemet.
Jag kan hålla med om att problemet ligger i bristen på respekt, men denna brist finns inte bara hos eleverna utan även hos lärarna, föräldrarna och alla andra förebilder som eleverna har i samhället. Med respekt menar jag inte den sortens respekt som ett agat barn har för sin lärare.
Det är fruktan, vilket inte är en bra grund för en relation. Studier visar till och med att barn som upplevt våld löper större risk att hamna i riskbeteenden som alkohol- och drogmissbruk och kriminalitet. Det är väl det man vill undvika?

Respekt för medmänniskor
Respekt är en ömsesidig känsla, som bygger på att man inser att den andra människan har ett lika högt värde, helt enkelt för att den är människa. Sådan respekt får man alltså inte genom att straffa, beslagta eller sänka betyg.
Det kan vara svårt att se sina medmänniskor på det sättet i dagens samhälle där man ska vara självständig och tävlingsinriktad för att "lyckas".
Vi måste alltså förändra synen vi har på respekt och på våra medmänniskor.
Ett lysande sätt att göra detta på är genom det så kallade SET-programmet som många skolor på Gotland har börjat använda.
SET-programmet går ut på att eleverna får öva sig i självkännedom, att hantera sina känslor, empati, motivation och social kompetens.
Eleverna får lära sig att känna igen negativa känslor samt att stoppa dessa i ett tidigt stadium och även att inse att andra människor har samma känslor och ska behandlas därefter.
På det viset lär man sig verkligen sann respekt. Problemen som finns idag i skolan med elever som varken har respekt för lärare eller andra elever försvinner alltså ju längre övningarna i SET-programmet fortskrider.
Man tjänar nog på att börja med övningarna i så tidig ålder som möjligt, det är ju så att säga svårt att lära gamla hundar sitta.
Jag tror även att man skulle tjäna på att utbilda lärarna i enlighet med detta. De är ju förebilder för barnen.

Tar hand om varandra
SET-programmet är redan så fint utformat att det anpassas till barnens ålder eller nivå, så det borde inte vara några problem att anpassa denna livsviktiga utbildning även för vuxna.
SET-programmet är ett helt underbart projekt som jag verkligen hoppas att alla skolor på hela Gotland ska börja använda eftersom det gynnar alla.
Både lärarna, eleverna, familjen och även samhället i stort tjänar på att människor verkligen bryr sig om och tar hand om varandra.