Mats Linder har i dag fredagen den 22 mars en ledare i GA med rubriken ”Landsbygden kan växa med Gotland” där han bland annat tar upp att 50 procent av befolkningen nu bor i Visby med grannsocknar.
Eva Bofride tar i sin ledare, GT onsdagen den 20 mars, upp frågan om landsbygden blir ett inslag i valrörelsen 2014 och ser på skillnader mellan partierna.
Framtidskommissionen intervjuas i dag den 22 mars av Radio Gotland och säger att Gotlands befolkning kommer att minska till 54 500, med cirka 3 000 personer fram till 2050. Jämför med visionen på 65 000 år 2025.
Levande landsbygd. Kan politikerna enas om hur landsbygden ska utvecklas? I stället för att leta skillnader kan man se vad det går att enas omkring. Gotlands utveckling är beroende av att landsbygden också kan utvecklas i samma takt som staden.
Det är läge att utnyttja det faktum att Gotland snart är ensamma att kunna erbjuda en levande landsbygd i Sverige. Förra året frågade jag samtliga partier vad de ville göra för att utveckla landsbygden. Samtliga svarade och svaren publicerades.
Serviceorterna.
Flera partier tar upp Serviceorterna/Tätorterna. Framöver kan serviceorter få en viktig roll för landsbygdens utveckling. Det är viktigt med tillgång till service över hela ön. Störst spridning behöver den verksamhet ha som människor besöker oftast. Till förskolan kör man själv två gånger om dagen, därför behövs en väldigt god täckning över ön. Om människor skall vilja och kunna bo över hela ön.
Mötesplatser/demokrati.
Att man under småkommunernas tid hade en nära kontakt och många möten i vardagen mellan politiker och medborgare är något som givetvis missats med dagens organisation. Det är en viktig del av demokratin att mötet mellan medborgare och politiker sker i olika forum och på olika platser.
Bostäder.
Det verkar finnas en vilja att få Gotlandshem att bygga mer utanför Visby. Genom nya ägardirektiv eller genom att omvandla delar av Gotlandshems bestånd till bostadsrätter.
Skolan.
Satsa på barnen. För att utveckla landsbygden behövs inflyttning i stället för utflyttning av unga människor. Väl fungerande skolor som kan ge barnen bästa möjliga start på livet och möjlighet till fritidsaktiviteter är en förutsättning för inflyttning av yngre familjer.
Småföretagen.
Satsa på småföretagen. En nyckelfaktor för den gotländska landsbygden är att det finns arbetstillfällen spridda över hela ön. Det handlar framför allt om insatser för att minska regelkrångel, sänkta skatter för företag samt ett snabbt och rättssäkert myndighetsutövande.
Infrastrukturen.
Gotland bör satsa i princip alla disponibla utvecklingsmedel från staten och EU till infrastruktur. Ompröva reglerna för hur regionala utvecklingsmedel används nu.
Visionerna.
Det finns ett behov av att omarbeta vision 2025. De flesta anser att målet 65 000 innevånare år 2025 är orealistiskt om man ser till de enkäter som gjorts. Jämfört med de 54 500 som framtidskommissionen räknar med skiljer det över 10 000 invånare!