Hur kan Gotland trotsa trenden?
Flyttar till någonting. Inte från någonting.Foto: Jack Mikrut/scanpix
Foto: Jack Mikrut
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter några negativa år vände befolkningskurvan uppåt i fjol. Det är för tidigt att kalla det för ett trendbrott, men det var en god nyhet som ger hopp om framtiden.
Men det finns de som förutspår en mer negativ trend. Svenska Dagbladet publicerade under förra veckan en artikelserie om avfolkningen av stora delar av Sverige. Då publicerade man bland annat en Sverigekarta med en prognos över befolkningsutvecklingen för Sveriges samtliga kommuner, avseende personer i yrkesverksam ålder.
Enligt kartan tillhör Gotland de kommuner som förväntas tappa mellan 10 och 20 procent av befolkningen i ålderintervallet 18 till 64 år.
De kommuner där denna befolkningsgrupp växer är inte många. Stockholm, Göteborg och Malmö med omland. Några storstäder (med svenska mått). Växjö, Jönköping, Linköping, Örebro och Umeå.
Det är allt.
I resten av riket spås den yrkesverksamma folkmängden krympa eller förbli vad den är. Många kommuner där befolkningen har vuxit sedan 1970, förväntas se den krympa till 2025.
Om prognosen stämmer så fortsätter inte bara trenden att folk flyttar från landbygd till stad. Den blir mer och mer koncentrerad till ett fåtal mottagningsområden. Vinnarna blir färre. Förlorarna blir fler.
Och de som talar om att "Hela Sverige ska leva" har inte så mycket mer att komma med än ganska förhoppningar som är ganska suddiga i kanterna. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson svarar på vad som ska stoppa avfolkningstrenden.
- Det går inte att sätta några datum och årtal på detta. Men jag ser ju detta när jag åker runt i delar av landet. Kommuner och lokala företagare sporrar varandra för att ta i tag i de möjligheter som finns: Bioenergi, nya grödor eller ökad livsmedelsproduktion.
- Jag ser också landsbygdsturism som ger jobb. Man kan ju också konstatera att vi under det senaste decenniet har fått en unik möjlighet med de moderna elektroniska kommunikationerna.
Det som driver flyttströmmarna är en del av det som driver Sverige. Utbildning. Ambitioner. Drömmar. Viljan till personlig utveckling. Det är inte ett lätt beslut som många tar, att lämna släkten och det kända och slå ner bopålarna på någon annan plats.
Hur lockar man de rörliga? Man lockar dem med det de söker. Framtidstro. Karriär. Entreprenörskap och utveckling. De kommuner som vill växa måste ha mer att erbjuda än de servicenäringar gröna näringar Eskil Erlandsson räknar upp, även om de är en del av förutsättningarna som krävs.
Det räcker definitivt inte att vara en idyll, om man vill attrahera de yrkesverksamma. Och en sak är säker. De som ger upp inför dystra befolkningsprognoser hjälper till att uppfylla profetian.