LEDARE
”Underbart” utbrister kommundirektören i Värmdö kommun i en TT-artikel i gårdagens GT. Omdömet gäller att Värmdö kommun infört så kallat flexkontor.
”Underbart, vi får mer interaktion och ingen blockerar längre arbetsplatser som sällan används”.
Flexkontor är det senaste steget i utvecklingen efter ”det öppna kontorslandskapet” och innebär att ingen har en fast arbetsplats. Medarbetarna har sina saker i ett eget skåp och får sätta sig där det för dagen finns en ledig plats. När arbetsdagen är slut får man packa ihop sina saker och stoppa in i skåpet igen.
Frågan hur många av medarbetarna i Värmdö kommun som instämmer i sin chefs eufori framgår inte av artikeln men ett kan man veta, Värmdö kommun kommer att följas av fler arbetsplatser.
Flexibilitet och effektiv användning av lokalyta sätter ett skimmer i många arbetsgivares ögon och då spelar det ingen roll vad Arbetsmiljöverket, forskning och empiri berättar. Som att antalet sjukdagar generellt ökar.
Varför det är så har man däremot inte kunnat fastställa men forskarna gissar att ökade stressnivåer, ljudnivån, virusspridning eller den psykosociala miljön spelar in.
Det finns självklart fördelar med att medarbetare inte sitter isolerade på sina rum. Risken att arbetsdagen ägnas åt privata samtal och annat produktionsbortfall minskar medan dialogen (”interaktionen”) ökar.
Det öppna landskapet har alltså sina fördelar men steget till att man som medarbetare inte ska ha en fast arbetsplats strider mot det mesta, såväl kunskap om betydelse av en god arbetsmiljö som sunt förnuft.
Förutom det symboliska, och mycket tydliga budskapet, till medarbetaren: du betyder ingenting som person, du är utbytbar på en sekund.
Hela arbetsmarknaden präglas mycket just av det där med utbytbarheten. Bemanningsföretag och flexkontor. Vad blir nästa steg i ”utvecklingen” undrar man ju.
Tekniska lösningar är ofta grunden till hur arbetsgivaren organiserar sina anställda. Teknik har som bekant en tendens att förblinda oss, det är lätt att bli exalterad över vad tekniken kan göra så den blir överordnad själva verksamheten.
Jag jobbat personligen i öppet landskap och det fungerar bra för mig. Om jag vill kan jag dessutom jobba hemifrån med precis samma förutsättningar som om jag satt på jobbet. Alla har inte den förmånen.
Men skulle jag bli tvungen att gå med mina saker under armen och leta efter en ledig arbetsplats varje dag så skulle jag förmodligen välja att stanna hemma och jobba fler dagar än jag gör i dag. Det kanske är det som är nästa steget, alla sitter hemma och jobbar och man kan spara 100 procent på lokalkostnaden.
Men så var det ju det där med interaktionen.