Hur fel är Fas 3?

Arbetsmarknadsmyrorna.Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Arbetsmarknadsmyrorna.Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Foto: FREDRIK PERSSON

Politik2011-01-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fas 3 för långtidsarbetslösa innebär att de får aktivitetsstöd för att praktisera hos en arbetsgivare. Arbetsgivaren får 5 000 i månaden och slipper betala någon lön. Detta beskrev Håkan Ericsson i Folkbladet som "Moderat slavarbete" för några dagar sedan. Han skrev också att:

"Det finns tyvärr exempel där oseriösa företag tar 100-tals Fas 3-arbetslösa för att tjäna enkla pengar på de 5 000 kronorna per arbetslös."

Jag är inte säker på vilka företag Håkan Ericsson syftar på. Han delar inte med sig av de exempel han hänvisar till.

Men i går fick vi ett annat exempel på Gotland. Radio Gotland berättade i går om hur dagcentralen och terapin vid det kommunala seniorboendet Åkermanska i Visby lades ner för drygt ett år sedan. Två anställda sades upp. Men verksamheten har drivits vidare. Nu bemannad av Fas 3-arbetslösa. Som enligt regelverket inte ska jobba utan stöd och inte ersätta anställd personal

Givetvis inbjuder systemet till att även i grunden välvilliga arbetsgivare börjar använda långtidsarbetslösa på ett regelvidrigt sätt.

Ekot har rapporterat om hur Myrorna agerar. Myrorna har 400 anställda vid 40 butiker. Dessutom har Myrorna tagit sig an ett tusental personer i arbetsmarknadsåtgärder. Omkring 200 av dem är långtidsarbetslösa i Fas 3. Många Fas 3-arbetslösa har placerats även hos Röda Korset.

I Ekot försvarade regionchefen Paulina Hellebuyck att Fas 3-arbetslösa fick utföra alla sorters arbetsuppgifter inom Myrorna, och inte bara sådana som "annars inte skulle utföras".

- Vi vill inte undanhålla några arbetsuppgifter från dem som kommer till oss som arbetstränar och praktiserar, för de kommer till oss just för att lära sig och utvecklas. Om man får möjlighet att praktisera i en butik så ska man också få chansen att lära sig alla uppgifter, för att på så sätt öka sina chanser att komma ut och få en egen riktig anställning i en butik.

Ja, att få personal som innebär intäkter istället för löneutbetalningar verkar vara en förutsättning för Myrornas verksamhet. Paulina Hellebuyck igen:

- Vi måste ha en intäkt för att kunna bedriva verksamheten. Självklart, det är det som verksamheten består av. Vi ska generera ett överskott som ska gå till Frälsningsarméns sociala verksamhet, till dem som är ännu svagare.

Myrorna vill ge de långtidsarbetslösa en meningsfull praktik. Men verksamheten har också andra mål. Då kan också målkonflikter uppstå.

Man löper alltid risken att arbetsmarknadsåtgärder missbrukas eller bedrivs på ett sådant sätt att verksamheten hamnar i en gråzon. Regelverket för Fas 3-arbetslösa har verkligen utformats på ett sätt som inbjuder till missbruk, det ska erkännas. Men samtidigt är jag tacksam för att långtidsarbetslösa inte längre regelmässigt sjukpensioneras i Sverige.