Hur få människor att växa när en budget krymper
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nämndens arbetsutskott sammanträder på onsdag. Men det är ingen vågad gissning att framtiden för skolan kommer att debatteras redan i dag, då kommunfullmäktige sammanträder. Skolan står väl egentligen inte på agendan. Men det gör "Strategisk plan och budget 2009-2011". Och under den rubriken ryms ju det mest som man kan tänkas vilja ta upp.
Barnen i Gotlands skolor blir färre och färre. Så har det varit länge. De årskullar som lämnar skolan är större än de som får sina första lektioner. När kommunens ekonomi samtidigt bli kärvare är det ofrånkomligt med besparingar, om man inte har viljan att göra en radikal omfördelning av resurser från någon annan del av kommunens verksamhet.
Frågan är vad man gör med besparingarna. Skoldirektören Peter Molin är väl inte översvallande lycklig över situationen när GA talade med honom. Han är mitt uppe i en svår och delvis smärtsam process. Men samtidigt är han själv inne på att pengar och kvalitet inte är samma sak.
Det finns massor med faktorer som bestämmer utbildningens kvalitet som inte, åtminstone inte primärt, har med pengar att göra. Kulturen och arbetsklimatet i skolan. Rektorernas ledarskap. Lärarnas kunskaper och entusiasm. Ser man elever med problem eller blundar man? Försöker man stävja mobbning eller blundar man?
Listan kan göras nästan hur lång som helst.
Saknas de grundläggande förutsättningarna för god utbildning kan man kasta hur mycket pengar som helst på skolan utan att den blir bra.
Men naturligtvis blir en skola inte bra av besparingar heller. När man måste spara är det därför viktigt att man gör det på ett sätt som inte skadar utbildningen. Det är en stor utmaning. För i en organisation som måste krympa kan det vara svårt att bevara engagemanget och entusiasmen. Och i en sådan situation så blir givetvis ledarskapet ännu viktigare.
Att få ihop en budget, det är den enklaste delen av uppdraget. Jag hoppas att kommunens skolpolitiker och tjänstemän har en idé också om hur man skall hålla humöret uppe.
*
Helt annat ämne: På agendan vid dagens möte i fullmäktige står det kommunala vårdnadsbidraget. Där gick Alliansen in i ett bakhåll i kommunstyrelsen när folkpartisten Bror Lindahl överraskande bytte sida. Hur går det i dagens omröstning? Håller Alliansen?